Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Radna grupa Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore predložiće Komisiji i Savetu za borbu protiv koronavirusa pooštravanje aktuelnih mera.

Pročitajte još:

Aktuelna naredba važi do sutra, a ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da će danas popodne biti poznate nove mere.

Predsednik Milo Đukanović pozvao je Vladu da hitno i bez odlaganja zatvori granice i uvede najstrože mere za sprečavanje širenja koronavirusa i istakao da su alarmantni podaci o broju preminulih i novoregistrovanih slučajeva infekcije.

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje totalno zaključavanje ako se nastavi ovakav tempo obolijevanja od koronavirusa Borovinić je pojasnila da bi karantin, osim mera koje su sada na snazi i koje su restriktivne i rigorozne, podrazumevao i zatvaranje svih privrednih subjekata, prelazak škola na onlajn nastavu, zatvaranje vrtića, granica, policijski čas od 21 uveče, zabranu međugradskog kretanja.

Od posledica infekcije koronavirusom juče je preminulo 18 osoba, što je najviše u jednom danu od početka epidemije u martu prošle godine.

Registrovano je još 417 slučajeva koronavirusa, od kojih je 153 iz Podgorice, 79 iz Nikšića, 33 iz Ulcinja, po 26 iz Bara i Bijelog Polja, 23 iz Pljevalja, 15 iz Herceg Novog, 14 iz Budve, po 11 iz Kotora i Cetinja, osam iz Berana, četiri iz Tivta, a po jedan iz Danilovgrada, Andrijevice, Kolašina i Plužina.

Vakcinacija protiv koronavirusa starijih od 80 godina počela je juče u domovima zdravlja.

Ministarka zdravlja rekla je da se vakcinacija odvija dobrim tempom i da, ako se ovako nastavi, očekuju da će u sredu završiti imunizaciju ove starosne grupe u Podgorici. Ona je objasnila da u Crnoj Gori ima oko 20.000 građana starijih od 80 godina i da ih je procentualno najviše u Podgorici.

Pročitajte i:

“Obišla sam punkt gde se vakcinišu najranjiviji, dobar je odziv, podržavam građane da se vakcinišu jer je vakcina bezbedna i sigurna. Potpuno isti plan je i za druge gradove, gde danas takođe počinje vakcinacija starijih od 80 godina”, rekla je ona.

Borovinić Bojović je istakla da očekuje da procenat zdravstvenih radnika koji žele da se vakcinišu bude još veći nego što je u ovom trenutku.

„Nadam se da će građani shvatiti da je vakcinacija veoma važna, da je ona osnovni element bezbednosti za njihovo zdravlje i da će se shodno tome i prijavljivati za nju“, rekla je ona.

Najstariji Podgoričani, koji su juče došli u Sportski centar “Morača” kako bi primili vakcinu, poručili su da je ona jedini način da se suzbije epidemija koronavirusa.

„Zakazivanje je počelo 4. marta, a ja sam se javila dan ranije. Poručujem svima da se prijave za vakcinaciju i da se rešimo ovog zla”, rekla je Olga Vujošević (81) i istakla da se nakon vakcinacije dobro oseća.

Borovinić Bojović: Nisam odgovorna za premijera i kolege

Upitana da prokomentariše to što su premijer i pojedine njene kolege ponovo kršile mere protiv koronavirusa, iako im je skrenula pažnju, Borovinić Bojović je reklada je ona jedan od 12 ministara i da su njene preporuke uvek u cilju očuvanja zdravlja građana.

„Pitanje koje ste postavili, morate postaviti na drugoj adresi. Ja nisam odgovorna, niti sam neko ko pravi plan rada ili određuje aktivnosti drugih ministara, a naročito ne premijera“, rekla je Borovinić Bojović.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar