Ukrajina, Vladimir Putin, Nato, Amerika, zastava, logo
Foto: EPA-EFE/DAVE MUSTAINE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / Shutterstock

Direktor CIA Vilijam Barns uputio je danas oštro upozorenje članovima američkog Kongresa da bi Ukrajina do kraja godine mogla da izgubi rat, ukoliko joj odmah ne bude odobrena vojna pomoć.

Govoreći u Predsedničkom centru Džordža V. Buša, Barns je pozvao zakonodavce da usvoje zakon koji će omogućiti vladi da milijarde dolara uloži u odbranu Ukrajine, prenosi Politiko.

„Sa podsticajem koji bi došao od vojne pomoći, koji bi bio podjednako praktičan koliko i psihološki, Ukrajinci će biti potpuno sposobni da se drže i u ovoj godini i da demantuju Putinov arogantni stav da je vreme na njegovoj strani“, rekao je Barns.

Ali ako to ne prođe kroz Kongres, dodao je, slika je mnogo strašnija, jer postoji veoma realan rizik da bi Ukrajinci do kraja godine mogli da izgube rat ili u najmanju ruku da Putina dovedu u poziciju da on suštinski diktira uslove političkog rešenja.

Barns je kongresmenima poručio da je podrška Ukrajini trenutno više od rata sa Rusijom.

„Radi se i o Si Đinpingu, njegovim ambicijama, i o našim saveznicima i partnerima na Indo-Pacifiku, a postavlja se i pitanje da li onda naši protivnici razumeju našu pouzdanost i odlučnost i da li to razumeju i naši saveznici i partneri“, kazao je Barns.

To je do sada najsnažnije upozorenje jednog visokog državnog zvaničnika u vezi sa ratom, koje dolazi u trenutku kada zvaničnici u Kijevu upozoravaju da bi ruska ofanziva koja se nazire tokom leta mogla da slomi ukrajinsku vojsku.

Bernsove primedbe dolaze dan nakon što je predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson predstavio svoj dugo očekivani paket pomoći stranim državama, koji visi o koncu, jer za sada nema dovoljno glasova za pokretanje debate. I ministar odbrane Lojd Ostin takođe je upozorio da će, ako se odloži usvajanje tog zakona, saveznici i partneri „pitati da li su Sjedinjene države pouzdan partner ili ne“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare