Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Crnogorski premijer Duško Marković predstavio je set ekonomskih mera za borbu protiv krize usled pandemije koronavirusa koje uključuju olakšice i subvencije za razne kategorije gradjana i privrede i, posebno, poljoprivrede.

Nove predložene mere uključuju subvencije za zatvorene delatnosti ;za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% minimalne zarade i 100% poreza i doprinosa na minimalnu zaradu za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima koji su usled mera za suzbijanje epidemije morali biti zatvoreni.

Predvidjene su subvencije za ugrožene delatnosti za april i maj u iznosu od 50% bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usled mera za suzbijanje epidemije.

Subvencije za zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu za april i maj u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kući zbog čuvanja deteta mlađeg od 11 godina.

Subvencije za zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji, takođe za april i maj 2020. godine, u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao biti u karantinu ili samoizolaciji.

Subvencije za novo zapošljavanje u iznosu od 70% bruto minimalne zarade u trajanju od 6 meseci za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koja evidentiraju nove zaposlene u mesecu aprilu, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.

Vlada će zadužiti Investiciono-razvojni fond da dizajnira nove kreditne linije na način da dopunjavaju ove Vladine mere.

Svi energetski subjekti biće oslobodjeni plaćanja fiksnog dela računa za utrošenu električnu energiju, za mesece april, maj i jun, kao i privredna društva u delatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja.

Paralelno, Elektroprivreda će duplirati iznos za subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima za vreme trajanja mera.

Vlada će obezbediti i jednokratnu pomoć u iznosu od 50 eura svim nezaposlenim licima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koja ne ostvaruju novčanu naknadu ili materijalno obezbeđenje.

Kada je reč o pomoći poljoprivredi, predvidjena je jednokratna pomoć privrednim ribarima i plaćanje doprinosa osiguranicima po osnovu poljoprivrede.

Pored toga predvidjena je jednokratna podrška korisnicima staračkih naknada, podrška kupovini domaćih proizvoda, podrška plaćanju proizvoda domaćim proizvođačima u roku od 15 dana, povoljni krediti za nabavku obrtnih sredstava i plaćanje kamate korisnicima tih kredita u grejs periodu, kao i avansna uplata 80% pojedinih premija.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram