Foto: Tolga Akmen / AFP / Profimedia

Kamioni sa hladnjačama punim ribe i morskih plodova iz Škotske i Devona blokirali su danas Vestminstarsku palatu u Londonu, u znak protesta protiv birokratije koju im je nametnuo Bregzit, a koja je drastično zakomplikovala izvoz svežih školjki, ribe i jastoga u zemlje Evropske unije.

Kamioni na kojima su slogani poput „Nesposobna vlada uništava ribarstvo“ danas su se parkirali nekoliko metara od Dauning Strita. Ipak, nisu uspeli sa sprovedu u delo svoju pretnju da će pred brojem 10 (adresi premijera), iskrcati tone sveže ribe, piše Gardijan.

Pročitajte još:

„Imamo osećaj da bi sistem mogao da se slomi“, upozorava Gari Hodžson, direktor „Venture Seafoods“, koja u EU izvozi žive i prerađene jastoge i rakove.

Umesto otvorenih granica, Britanci su od 1. januara dobili slobodu i nezavisnost od Brisela i brojne komplikacije.

„Jednoj firmi je naime prošle nedelje trebalo čak 400 stranica dokumenata da bi joj dozvolili izvoz za EU“, požalio se Hodžson. On je pozvao premijera Borisa Džonsona da bude iskren prema sebi i prema britanskoj javnosti u vezi problema s kojima se suočava britansko ribarstvo zbog Bregzita.

Problemi izvoznika

Sad kad više nisu deo EU, britanski izvoznici od 31. decembra moraju da poseduju sve ono što i drugi izvoznici koji nisu u EU: carinske deklaracije, jamstvo o poreklu robe, sanitarnu potvrdu za svaku pošiljku: i to za sve što prevoze.

Britanski premijer Boris Džonson međutim pokušava da umiri izvoznike porukom da razume njihove frustracije. Obećao je da će svaka kompanija koja bude imala problema s izvozom u EU biti obeštećena iz novoosnovanog fonda teškog 23 miliona funti, odnosno 26 miliona evra. On je odgovornost za probleme izvoznika pokušao da prebaci na pandemiju.

Foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

„Nažalost, potražnja za ribom na kontinentu nije kao pre pandemije“, rekao je za Sky News.

Britanska industrija je zahvaljujući zagovornicima Bregzita u haosu, piše kolumnistkinja Gardijana, „Riba u hladnjačama trune jer ne može da stigne do EU, ali nije problem samo s ribarstvom, pa i najstrastveniji zagovornici Bregzita počinju da shvataju o čemu se radi.“

„Izdali su nas, žrtvovani smo“, ogorčen je Pol Džoj, vlasnik malog ribarskog broda, koji je do juče bio veliki pristalica Bregzita. Boris Džonson obećao im je pomoć, ali hoće li se to pretvoriti u trajnu subvenciju? Sad je problem s ribarstvom, a tri nedelje od Bregz problemi se samo ređaju u ekonomskim branšama.

Glavni evropski pregovarač Majkl Barnije prošle nedelje poručio je da izbor Velike Britanije ima jasne, neizbežne posledice.

„Nije to nikakva osveta Francuza ili groznog Brisela: Velika Britanija je glasala za izlazak iz EU i sad ima status zemlje koja nije članica EU“.

Britanci teško prihvataju da im bez članstva u EU izvoz neće ići kao do sada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare