Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Britanski ministar za digitalne tenologije Oliver Dauden izjavio je danas da vlada nije u mogućnosti da odredi precizan datum za isključenje "rizičnih“ dobavljača sa svoje buduće 5G mreže.

Dauden je pokušao da smiri zabrinutost grupe konzervativnih poslanika, koji su zapretili da će se pobuniti protiv vlade zbog odluke premijera Borisa DŽonsona kojom je kineskom Huaveju omogućena uloga u izgradnji nacionalne 5G mreže, osim ako ministri ne odrede krajnji rok za isključenje „rizičnih“ dobavljača, prenosi Rojters.

„Danas nismo u mogućnosti da odredimo konkretan datum ili vremenski rok za obezbeđenje nerizičnih dobavljača, jer bi to zahtevalo novu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost“, rekao je Dauden u parlamentu.

Dodao je da će vlada sarađivati sa ostalim partnerima u okviru obaveštajnog saveza „pet očiju“ (Australija, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija i SAD) na razvoju novog lanca snabdevanja, što bi trebalo da se okonča 2024. godine, i da će poslanici imati priliku da u parlamentu diskutuju po tom pitanju pre nego što bude uveden novi zakona o bezbednosti telekomunikacija.