Foto:EPA-EFE/JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je da su stavovi Londona i Evropske unije i dalje jako udaljeni, uoči odlaska u Brisel ove nedelje u pokušaju da odblokira pregovore o njihovim odnosima posle Bregzita, koji su u zastoju.

Pročitajte još:

„I dalje sam optimista, ali moram da bude iskren sa vama situacija je delikatna u ovom trenutku. Naši prijatelji moraju da shvate da je Velika Britanija napustila EU da bi mogla da vrši demokratsku kontrolu. I dalje smo daleko od toga“, rekao je konzervativni britanski premijer.

Džonson treba narednih dana da se sastane sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

„To izgleda jako teško u ovom trenutku. Učinićemo najbolje što možemo“, rekao je Džonson.

Džonson i Fon der Lajen dogovorili su u ponedeljak uveče da se narednih dana sastanu u Briselu, u pokušaju da u poslednjem trenutku usaglase trgovinski sporazum za period posle Bregzita, uprkos velikim razlikama oko ključnih pitanja.

U zajedničkoj izjavi posle dužeg telefonskog razgovora njih dvoje su naveli da i dalje postoje „značajne razlike“ oko tri ključna pitanja i da „nema uslova za zaključivanje sporazuma“. Oni su razgovarali drugi put u prethodnih 48 sati, nakon što pregovarači dve strane u Briselu nisu uspeli da izađu iz pat pozicije.

Ključne prepreke postizanju sporazuma su razlike oko prava na ribolov, ravnopravnih uslova na tržištu u vezi sa standardima za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i oko načina rešavanja budućih sporova dve strane.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar