Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj optužio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da se "sprema na dug rat" i upozorio na mogućnost širenja sukoba na Bliskom istoku na Liban, nakon što je libanski Hezbolah, koji podržava Iran, zapretio napadom na Kipar.

Kada je reč o Ukrajini, Borelj je, po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, rekao da će predstaviti predlog o tome kako izbeći da bilo koja država članica blokira korišćenje prihoda od zamrznutih ruskih finansijskih sredstava za podršku Ukrajini. On je dodao da mora da se poveća podrška EU Ukrajini.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Athit Perawongmetha/Pool Photo via AP

„Imamo prihode od zamrznute imovine i moramo da tražimo način da ih iskoristimo, izbegavajući bilo kakvu blokadu“, rekao je Borelj novinarima.

On je dodao da će prva tranša novca stići sledeće nedelje, a druga nekoliko meseci kasnije.

„Ne mogu se praviti zalihe od ovog novca. On se mora ikoristiti. Mi imamo zakonsku proceduru kako bismo izbegli bilo kakvu blokadu“, poručio je Borelj.

Rafa Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ocenio je da je očigledno da se ruski predsednik Vladimir Putin „sprema za dug rat“ pošto, kako je naveo, nakon što je održan samit u Švajcarskoj, Putin „putuje u Severnu Koreju, putuje svuda gde može da nabavi oružje“. On je dodao da će se tokom današnjeg sastanka šefova diplomatija EU razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku i u Pojasu Gaze i istakao da su on i komesar Janez Lenarčić ukazali da je isporuka humanitarne pomoći u Gazu postala nemoguća.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Rizik da ovaj rat utiče na jug Libana i da se prelije, svakim je danom sve veći. Jako smo zabrinuti“, upozorio je Borelj.

Šef evropske diplomatije naglasio je da će se tokom sastanka Saveta EU za spoljne poslove u Luksemburgu razgovarati i o situaciji u Gruziji.

„Otvorena su vrata da Gruzija postane članica Evropske unije, ali ako vlada nastavi istim putem, nastavi da radi ono što radi, ova vrata će biti zatvorena. A gruzijski narod će platiti posledice“, poručio je Borelj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar