Foto: EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Evropska unija će sarađivati sa avganistanskom vladom, nakon povratka talibana na vlast, ako budu poštovali osnovna prava i budu sprečili terorizam, rekao je danas visoki predstavnik bloka Žozep Borelj.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ova izjava usledila je nakon hitnog sastanka ministra spoljnih poslova Evropske unije zbog situacije u Avganistanu.

„Saradnja s bilo kojom budućom avganistanskom vladom biće uslovljena mirnim i inkluzivnim rešenjem i poštovanjem osnovnih prava svih Avganistanaca, uključujući i žene, devojčice i pripadnike manjina“, rekao je Borelj.

Borelj je pozvao sve aktere da dozvole siguran i neometan pristup humanitarnoj pomoći avganistanskim ženama, muškarcima i deci kojima je potrebna pomoć.

„EU poziva talibane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu u svim okolnostima. EU će takođe podržati susede Avganistana u suočavanju sa povećanjem priliva izbeglica i migranata“, dodao je Borelj.

Borelj je komentarisao da je glavni zaključak na sastanku bio da treba pružiti sigurnu evakuaciju evropskim državljanima u Avganistanu, kao i avganistanskim državljanima koji su radili sa njima u poslednjih 20 godina.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar