Klarisa Vard Foto: printscreen/CNN

Glavni međunarodni dopisnik CNN-a, novinarka Klarisa Vord obukla je hidžab dok je izveštavala iz Kabula u ponedeljak ujutru, dan nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Avganistana.

PROČITAJTE JOŠ:

Njena promena u načinu odevanja je privukla veliku pažnju na društvenim mrežama. Ljudi su objavljivali njene fotografije „pre i posle“ dolaska talibana na vlast, pa se po tom pitanju oglasila i ona.

Na Tviteru je napisala sledeće: „Ovaj mim je netačan. Gornja fotografija se nalazi unutar privatnog imanja. Donja je na ulicama Kabula koji drže talibani. Uvek sam i ranije nosila maramu na ulicama u Kabulu, mada ne sa potpuno pokrivenom kosom. Dakle, postoji razlika, ali ne baš toliko velika“.

Vard je iskoristila priliku da prilikom izveštavanja za „Novi dan“ pokaže koliko su se dramatično stvari promenile u gradu u poslednja 24 sata.

„Ovo je prizor za koji sam iskreno mislila da ga više nikada neću videti“, rekla je Vord.

„Mnogo je talibanskih boraca, a odmah iza nas je zgrada američke ambasade“, dodala je.

Na pitanje kolega da opiše koliko su stvari sada različite, Vard je istakla da je prvenstveno na ulicama videla pripadnike talibana. Ostali koji su se zatekli tamo su bili obični građani, uglavnom muškarci.

„Videla sam nekoliko žena, tačnije mnogo manje žena nego obino kako hodaju ulicama Kabula“, rekla je Vard.

„A žene koje vidite kako hodaju ulicama Kabula obično su konzervativnije odevene, nego što su bile juče. Danas sam videla više burki nego obično. Očigledno, obučena sam na drugačiji način, od onoga što bih inače nosila da hodam ulicama Kabula“, rekla je ona.

Tokom svog izveštavanja Vord je rekla da je primetila da njeno prisustvo izaziva napetost među pripadnicima talibana sa kojima je razgovarala. U jednom trenutku je o nje posebno traženo da stane sa strane jer je žena.

„Svako može samo da pogađa kako će situacija na terenu izgledati za dva sata, a kamoli za dva dana i dva meseca“, rekla je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)