Foto: Kabul TV

Prvi put je jedan od predstavnika talibana govorio za medije na pres konferenciji i poručio da mesta za brigu nema. Iako svet strahuje od njihovog delovanja, naročito kada su u pitanju prava žena i medijske slobode, portparol militantne grupe Zabiulah Mudžahid poručio je da će žene biti ravnopravne, a mediji slobodni.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je na početku istakao kako je akcija u Avganistanu bila neophodna jer je prethodna vlast bila slaba i nije uspostavila red i mir na ulicama. Talibani su, kako kaže, bili primorani na delovanje, ali stanovnici prema njegovim rečima – nemaju razloga za brigu.

„Obećavamo građanima Kabula da će svi biti bezbedni. Želeo bih da im poručim da napuste aerodrom i u miru se vrate svojim domovima“, kazao je Mudžahid.

Kada je portparol talibana konačno upitan o položaju žena, novinarima je rekao da diskriminacije neće biti. 

„Mi garantujemo prava žena prema šerijatskom zakonu. One će raditi rame uz rame s nama. Uveravamo međunarodnu zajednicu da razloga za brigu nema. Ženama će biti omogućeno da rade i studiraju nesmetano“, rekao je Mudžahid i obećao njihov ravnopravni položaj sa muškarcima.

Kada je reč o drugoj bitnoj temi – medijima, portparol kaže da će talibani biti maksimalno privrženi, ukoliko se njihove aktivnosti ne kose sa islamskim vrednostima.

„Vi u medijima treba da obraćate pažnju na naše nedostatke, kako bismo mogli da valjano služimo narodu, ali nikako da radite protiv nas. Moramo biti jedinstveni“.

Privatni mediji, kako kaže, mogu da nastave da budu slobodni i nezavisni.

Kakva je realna situacija u Kabulu 

Iako obećanja Zabiulaha Mudžahida zvuče ohrabrujuće, nema mnogo indicija da će biti ispoštovana u stvarnosti. Prethodni put kada su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, žene su bile pod konstantnom represijom.

Njima je zabranjeno da napuštaju svoje domove bez marame koja prekriva lice i pratnje muškog člana porodice. Sa radnih mesta su oterane, a poručeno im je da pošalju muškarca kao zamenu.

Surovost talibanske vlasti ogleda se i u načinu kažnjavanja za nepoštovanje određenih pravila. Ukoliko bi nesrećna žena slučajno ili namerno prekršila stroga pravila, njena kazna je bila bičevanje na glavnom trgu.

Svet su obišle slike i snimci užasnih događaja iz Avganistana 1996. godine, a između ostalog videli smo i slučaj javnog prebijanja žene, pa je sada teško poverovati da će se situacija razlikovati.

U prilog tome govori i ispovest devojčice iz Avganistana koja je kroz suze poručila da je njen život završen, jer su žene tamo zaboravljene.

„Nismo važne zato što smo rođene u Avganistanu. Ne mogu da prestanem da plačem, ali moram da obrišem suze kako bih ovo snimila. Nikoga nije briga za nas, umiremo polako u istoriji. Zar to nije smešno?“, upitala je ona.

Obećanja su jedno, a praksa potpuno drugo. Zasad ne postoji legitiman razlog za veru u talibane da neće ponoviti zločine od pre 20 godina i ukinuti ženama mogućnost života, školovanja, rada i samostalnog odlučivanja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram