Foto: EPA-EFE/STRINGER

Portparol talibana Zabiulah Mudžahid održao je danas pres konferenciju, da bi svetu saopštio planove ove militantne grupe u Avganistanu. On je stanovnicima Kabula poručio da nemaju razloga za brigu, ali istakao da je njihovo delovanje bilo neophodno zbog slabosti prethodne vlasti.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Nažalost, prethodna vlast je bila slaba i nije održala svoja obećanja. Nije bilo policije, reda i zakona na ulicama, bande su počele da preuzimaju vlast u zemlji, ali se i dalje koristilo ime islamske države. Mii nismo imali izbora osim da delujemo i pustimo naše vojnike u grad“, kazao je Mudžahid.

On je stanovnicima Kabula poručio da razloga za paniku nemaju, te da je njihova bezbednost prioritet.

„Obećavamo vam da ste sigurni, jer mi dolazimo sa najboljim namerama“.

Zabrinutost međunarodne zajednice je, kako kaže, očekivana i potpuno opravdana, ali teritorija Avganistana pripada samo stanovnicima te zemlje. Ukoliko strane sile žele da budu upućene, moraju da pokrenu razgovore sa talibanima.

„Potpuni je normalno da je međunarodna zajednica zabrinuta, ali uveravam sve strane ambasade i komšije da razloga za brigu nema. Nećemo dozvoliti da naša teritorija bude iskorišćena u ratne svrhe. Dali smo obećanje – ispunićemo ga“, odlučno je kazao portparol talibana.

Na hiljade stanovnika Kabula nalazi se na aerodromu u tom gradu, gde očajno pokušavaju da pobegnu od talibanske vlasti. Američki vojnici i dalje kontrolišu tu teritoriju, ali se očekuje da će oni napustiti zemlju kada osoblje ambasade i svi njihovi građani budu uspešno evakuisani. Predsednik Džozef Bajden sinoć je rekao da talibani mogu da očekuju brzu i odlučnu rekaciju ukoliko ugroze građane SAD, ali istakao da vojno prisustvo više nije neophodno, obzirom na to da je predsednik Avganistana Ašraf Gani napustio zemlju i predao vlast.

„Koliko još američkih ćerki i sinova očekujete da žrtvujem, ako avganistanska vojska i predsednik nisu spremni da se bore za svoje“, upitao je Bajden.

Talibani su pre dva dana zvanično ušli u Kabul i proglasili prevlast u predsedničkoj vili. Potpuni haos je tada zavladao na aerodromu, koji sada predstavlja jedinu nadu izbezumljenom stanovništvu. Oni su spremni da rizikuju sve, pa čak i sopstvene živote, kako bi se spasili.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare