Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Iako su Sjedinjene Države do sada podržavale Izrael telefonski razgovor između predsednika SAD-a Džozefa Bajdena i premijera Izraela Benjamina Netanijahua mogao bi da nagovesti promenu ovog narativa, piše Njujork tajms.

Pročitajte još:

Bajden je u telefonskom razgovoru zahtevao prekid vatre i stabilizovanje odnosa između Izraela i Hamasa.

Ovo je drugi razgovor između Bajdena i Netanjahua od kada su započeli sukobi, a za koji javnost zna. To je i svojevrsni dokaz da Bela kuća neće moći da se ne meša u sukob, već da će morati da ga uzme u razmatranje, uprkos prvobitnoj Bajdenovoj nameri da se spoljna politika ove zemlje drži podalje od bliskoistočnih ratova.

Šta se desilo tokom prvog poziva?

Posle prvog poziva dva zvaničnika Bajden je izjavio kako očekuje kraj sukoba. Međutim, od tada je ubijeno više od 100 ljudi.

Na pitanje zašto ovaj razgovor nije objavljen javno, Bajdenova administracija je saopštila da ne želi da se nešto shvati pogrešno, te da je bolje da sve ostane u tajnosti, kako se ne bi dogodilo nešto kontradiktorno.

Zategnuti odnosi

Ovi pozivi na izvesni način bi mogli da rasplamsaju međusobnu netrpeljivost dvojice državnika koja traje već dugih 40 godina.

Započeti su još kada je Netanijahu bio izaslanik misije u SAD-u koja je imala za cilj otvaranje ambasade Izraela u Vašingtonu. Bajden je tada bio mladi senator.

Od tada su se retko viđali licem u lice, ali su ih se, kroz političke karijere, povremeno ticala ista pitanja, poput onih o rizičnom dogovoru o nuklearnoj energiji u Iranu i naseljavanju Izraela.

Danas su oni gotovo na ivici, budući da Bajden pokušava da balansira kada je u pitanju Izrael, posebno jer su članovi njegove demokratske stranke na strani Izraela. Ipak, Bajden mora da pazi i na mišljenje javnog mnjenja, a trenutno u Americi više negativne pažnje dobijaju akcije Izraela, nego Palestine.

 

Martin Indik, ambasador Izraela u Sjedinjenim Državama, rekao da Bajden kupuje vreme ne bi li sačekao da se završe napadi u Gazi, započeti zbog nasumičnog gađanja izraelskih gradova od strane Hamasa. Misli da bi Bajden trebalo da prekine sa zagovaranjem prekida vatre, jer se Izrael samo brani i ne napada prvi.

Podsetimo, Bajden je 2010. godine kao tadašnji potpresednik Baraka Obame učestvovao u mirovnim pregovorima između Palestine i Izraela. Ipak, tokom tadašnje posete vešto je preskočio planiranu večeru sa Netanijahuom u Tel Avivu i napustio zemlju neporedno pre nje. Tada je izjavio da su se odnosi ove dve zemlje znatno poboljšali, te da nema prostora za bilo kakve sukobe između Izraela i Sjedinjenih Država.

Od tada je odnos ovih zvaničnika bio na relaciji toplo-hladno.

„Bibi, nisam saglasan sa svime što kažeš, ali te volim“, rekao je čak jednom prilikom Bajden.

Bajden privatno naklonjen Izraelu

Oni koji privatno poznaju Bajdena naglašavaju da njegove emocije prema Izraelu datiraju još iz 1973. godine, kada je bio tridesetogodišnji senator, kada je Izrael napadnut od strane Egipta i Sirije. On je tada izjavio kako ga ti napadi jako potresaju.

Za jednu izraelsku televiziju 2007. godine izjavio je da je Cionista i kako se bori za prava Izraelaca.

Do novih tenzija između Benjamina i tadašnjeg predsednika Baraka Obame dolazi 2014. godine, zbog toga što su Sjedninjene Države vodile razgovore sa Iranom uprkos njihovom opasnom nuklearnom pogonu. Tada je i Obama pritiskao Izrael da sklopi mir sa Palestinom.

Amabasador Izraela u Vašingtonu od 2009. do 2013. godine optuživao je Obaminu administraciju za maltertiranje i ucenjivanje Benjamnina, iz toga je, ipak, isključivao Bajdena. On je, kako kaže bivši ambasador, te tenzije pokušavao da svede na minimum. Njih dvojica su čak i proslavili jednu Novu Godinu zajedno.

Klimatske promene više nisu prioritet

Ovo pitanje nije zaobišlo ni Američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je bio u poseti zemljama Artika kako bi zagovarao važnost klimatskih promena. Ipak, njegova poseta je završena nešto ranije, zbog novonastalog sukoba između Izraela i Palestine, koje je postalo prioritet broj jedan za politiku Sjedinjenih Država.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar