Benjamin Netanyahu, Benjamin Netanjahu
Foto: Printscreen/Twitter/IsraeliPM_heb

Izrael procenjuje da li su se stekli uslovi da se zaustavi vojna kampanja protiv palestinskih ekstremista u pojasu Gaze, ali se istovremeno priprema za nastavak udara iz vazduha u narednim danima ako je neophdno, rekao je jedan izraelski vojni izvor.

Pročitajte još:

„Mi razmatramo kada je pravi momenat za prekid vatre“, rekao je neimenovani izvor.

Kako je navedeno Izrael ocenjuje da li je cilj da se smanje spososobnosti ekstremističkog islamskog Hamasa koji vlada Gazom postignut i „da li Hamas razume poruku“ da se baražno raketiranje izraelske teritorije ne može ponoviti.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u međuvremenu na brifingu za strane diplomate rekao da Izrael „pokušava da postigne stanje zastrašivanja protiv Hamasa da okonča borbu“, ali da nije isključio „druge opcije“ koje, kako je rekao, uključuju osvajanje Gaze.

Izraelska vojska se 2005. povukla sa te palestinske teritorije osvojene u Šestodnevnom ratu 1967. godine i evakuisala odatle jevrejske naseljenike.

Od 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu od snaga lojalnih umerenijem Fatahu, Gaza je pod pojačanom blokadom Izraela.

Brifingu u Tel Avivu koji je Netanjahu održao zajedno sa ministrom spoljnih poslova Gabijem Aškenazijem prisustvovalo je oko 70 diplomata, prenose izraelski mediji.

Foto: AP Photo/Oded Balilty, Pool

Netanjahu je ocenio da je uzrok najnovijeg sukoba odlaganje palestinskih izbora i da je „Hamas iskoristio dogadjaje na Danu Jerusalima i u (kvartu) Šeik Džarahu za svoje sopstvene političke interese“, dodavši da Izrael čini sve na minimizira civilne žrtve.

Izraelski lider je aludirao na sukob palestinskih demonstranata i izraelske policije u Jerusalimu koji su trajali nedeljama tokom muslimanskog meseca posta Ramazana i pretnju iseljavanjem palestinskih porodica iz arapskog kvarta u istočnom delu grada da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici.

Od početka sukoba 10. maja u pojasu Gaze je ubijeno najmanje 219 Palestinaca, uključujući 63 dece i 36 žena, a na izraelskoj strani 12 ljudi, među njima dvoje dece, dva strana radnika i jedan vojnik.

Izrael je izveo stotine udara iz vazduha, na ciljeve ekstremista, kako tvrdi, a Hamas i druge ekstremističke organizacije su ispalile više od 3.700 raketa na tu zemlju od početka ovog četvrtog rata između dve strane.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)