Laklan i Rupert Mardok Foto: Doug Peters / Alamy / Alamy / Profimedia/Shutterstock/Promo

Laklan Mardok (52), najstariji sin Ruperta Mardoka (92), izlazi kao "pobednik" iz trke za presto na kom je do pre nekoliko dana sedeo njegov otac, a za koji se borio sa članovima svoje najbliže porodice ne birajući sredstva. Na opšte iznenađenje, medijsku imperiju mu je predao Rupert lično, i time stavio tačku na sagu koja je prema mišljenju mnogih bila inspiracija za planetarno poznatu seriju "Succession".

Odluka, objavljena u četvrtak, čini 52-godišnjeg Laklana, jedinim predsednikom korporacija Foks Njus, Foks Korporejšn, i Njuz Korporejšn, vlasnikom Volstrit žurnala, Njujork posta i mnogih drugih novina.

Foto:EPA/ANDREW GOMBERT

Iako su njegova najbliža braća i sestre, Elizabet i Džejms, ranije viđeni kao kandidati za tron, Laklanov uspon je postao gotovo zagarantovan u poslednjih nekoliko godina. U korak sa svojim ocem, Laklan je kopredsedavao i Foks i Njuz korporacijama, i imenovan je za generalnog direktora Foks Njuza 2019. godine.

Dogovor je da devedesetdvogodišnji Rupert Mardok, jedan od najuticajnijih medijskih tajkuna moderne ere, nastaviće da služi u odborima kao počasni predsednik .

„Zahvaljujemo mu na njegovoj viziji, njegovom pionirskom duhu, njegovoj nepokolebljivoj odlučnosti i trajnom nasleđu koje ostavlja kompanijama koje je osnovao i nebrojenim ljudima na koje je uticao“, naveo je Laklan u prvom saopštenju koje je izdao kao čelnik medijskog carstva.

Naizgled bezgranično bogatstvo Mardokovih, koje Forbs procenjuje na oko 18 milijardi dolara, bilo je i povod za svađe koje godinama intrigiraju svetski džet set u elitnim medijima i poslovnim krugovima.

Foto:EPA/DREW ANGERER

Scenaristi HBO serije „Succession“ inspirisali su se Mardokovima, i na osnovu njih kreirali članove izmišljene porodice Roj.

Ako je verovati glasinama, Laklan Mardok je zapravo Kendal Roj.

Šta znamo o njima?

Intrigantna istorija ove porodice počinje rođenjem Rupert Mardok koji je obezbedio sve iduće generacije koje će nositi ovo prezime, ali im zadao i glavobolje sa kojima će se boriti tokom celog života.

Foto:EPA/ANDREW GOMBERT

Moćni „starac“ je svoj posao razvio iz relativno skromnih korena, nasledivši posao sa australijskim novinama od svog oca 1952. godine. Tokom narednih sedam decenija, Mardok je agresivno gurao na britansko i američko tržište, kupovao novine, pokrenuo Foks mrežu, kupio filmski studio i napravio potpuni preokret na kablovskoj sceni vesti debiju Foks njuza 1996. godine.

Sa svojom drugom ženom, Rupert je dobio troje dece: Elizabet, Laklan i Džejmsa.

Dva brata, sa samo 15 meseci razlike, bili su veoma konkurentni kao deca i tokom godina su menjali uloge „naslednika i odbačenog sina“. Odnos identičan onom koji u popularnoj HBO seriji imaju Kendal i Roman Roj.

„Za one bliske porodice nije bila tajna da je Mardok oduvek favorizovao Laklana“, rekao je jedan od izvora bliskih porodici davnih dana.

Foto:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Činilo se da je Rupertovo planiranje naslednika ozbiljno počelo 2015. godine, kada je imenovao Laklana i Džejmsa za kopredsedavajuće kompanije 21st Centri Foks.

Ali 2020. godine, Džejms, koji je podržao predsedničku kampanju Džoa Bajdena i radio za demokratske ciljeve, što je bio uzrok dramatičnog razlaza sa ideologijom kompanije koja je propagirala drugačiji uređivački sadržaj.

Elizabet, koja je ulazila i izlazila iz porodičnog biznisa dok je gradila sopstvenu karijeru televizijskog producenta, često je osećala da je u senci svoje braće. Zbog toga je mnogi poistovećuju sa Šiv Roj iz popularne serije.

Jedan porodični prijatelj je čak jednom prilikom rekao da je ona „jednostavno pogrešnog pola“.

Na čelu fabrike vesti već četiri godine

Laklan je na čelu Foks njuza od 2019. godine, i nadgledao je puštanje u etar masovnih dezinformacija o izborima 2020. godine i pandemiji koronavirusa.

Kako se čini, to se neće promeniti, jer iako je privatno kritikovao Trampa, Rupert je u signalizirao zaposlenima da će Laklan zadržati desničarsku uredništvo mreže.

„Moj otac je čvrsto verovao u slobodu, a Laklan je apsolutno posvećen tome“, rekao je Rupert u dopisu osoblju.

Foto:EPA-EFE/RON SACHS

U prilog tome, govori i činjenica da je Laklan je na kraju odobrio Foksovu odluku da ne emituje prva saslušanja uživo koju je vodio komitet Predstavničkog doma, a koja su istraživala napad na američki Kapitol 6. januara 2021. godine. Mreža je umesto toga odlučila da komentariše saslušanje desničarskih voditelja Takera Karlsona, Šona Henitija i Laure Ingrahem.

U vreme kada su ta saslušanja emitovana, Laklan i njegova supruga Sara su se opuštali na svojoj jahti vrednoj 30 miliona dolara u luci u Sidneju.

Brilijantna biografija

Ipak, ne treba zanemariti ni biografiju „princa medijskog carstva“. Rođen u Londonu, Laklan se školovao u prestižnim američkim školama, diplomirao je na Univerzitetu Prinston 1994. godine.

Foto:EPA-EFE/NINA PROMMER

Nakon što je napustio Prinston, proveo je veći deo svoje karijere u Australiji, upravljajući poslovima svog oca.

Ipak, nakon svađe sa tadašnjim šefom Foks Njuza, Rodžerom Ajlsom, napustio je kompaniju 2005. godine.

Tada je želeo očevu podršku, ali je nije dobio.

„Kada je otišao, bio je odlučan da se više nikada neće vratiti u očevu kompaniju“, rekao je odbor upućeni izvor svojevremeno.

Foto:Dafydd Jones / Polaris / Profimedia

Osnovao je australijsku investicionu firmu koja je ulivala novac u niz medijskih i marketinških kompanija, pa čak i u kriket tim indijske Premijer lige.

Međutim, nisu sve investicije bile uspešne, jer je njegova kompanija pretrpela ogroman gubitak na jednoj australijskoj TV mreži.

Zatim se neočekivano, 2014. godine vratio se u carstvo svog oca. Mening kaže da je povratak došao u kriznoj tački – nakon skandala sa hakovanjem telefona i razvoda Ruperta Mardoka od Vendi Deng.

Izvori su rekli da je Laklan je osećao da treba da pomogne svom ocu.

Rupert je 2015. imenovao Laklana i njegovog brata Džejmsa za kopredsedavajuće filmskog studija 21st Centuri Fok.

Pročitajte još:

U tekstu „Njujork tajmsa“ iz 2017 godine. opisano je kako su braća pokušala da transformišu kulturu očeve kompanije, zalažući se za veću transparentnost, raznovrsnost na radnom mestu i veću saradnju.

Ali filmski studio je prodat Dizniju 2019. godine, a Džejms Mardok je napustio odbor sledeće godine, rekavši da odlazi „zbog neslaganja oko određenog uređivačkog sadržaja“ i „određenih drugih strateških odluka“.

Objavljeno je da je Džejms donirao stotine hiljada dolara kampanji Džoa Bajdena i bio je frustriran izveštavanjem medijske kuće svog oca o klimatskim promenama.

I tada zapravo on i postaje jedina opcija za naslednika, što se na kraju i pokazalo kao tačno.

BONUS VIDEO  Otkriveno ko su putnici podmornice pored milijardera, stručnjaci imaju nekoliko teorija šta se dogodilo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar