Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačka je na strani Kijeva, ali isporuke oružja ne mogu da doprinesu prevazilaženju konflikta, rekla je ministarka odbrane te zemlje Kristina Lambreht. Komentarišući ruske zahteve u pogledu bezbednosti, ministarka je rekla da Moskva ne može da dovodi u pitanje članstvo u NATO istočnoevropskih država i dodala da je Zapad spreman da razgovara sa Rusijom i da uzme u obzir njene interese.

„U februaru će Ukrajini biti predata poljska bolnica, biće organizovana i obuka i to je sve finansirala Nemačka sa 5,3 miliona evra… Mi smo na strani Kijeva, sada moramo da učinimo sve u cilju deeskalacije. Isporuke oružja sada ne bi pomogle i čitava federalna vlada tako misli“, rekla je Labreht za „Velt“.

Navela je i da su Ukrajini isporučeni respiratori, kao i da se ranjeni ukrajinski vojnici leče u bolnicama Bundesvera.

Komentarišući ruske zahteve u pogledu bezbednosti, ministarka je rekla da Moskva ne može da donosi odluke umesto drugih i da dovodi u pitanje članstvo u NATO istočnoevropskih država.

Ipak, Zapad je spreman da razgovara sa Rusijom i da uzme u obzir njene interese, rekla je Lambreht.

Podsetimo, prema pisanju lista „Vol strit džornal“, koji se poziva na neimenovane nemačke i estonske zvaničnike, Nemačka je donela odluku da blokira prebacivanje artiljerije iz Estonije u Ukrajinu, jer se radi o naoružanju nemačke proizvodnje.

„Za razliku od SAD, Velike Britanije, Poljske i drugih saveznika, nemačka vlada zabranila je izvoz smrtonosnog oružja direktno u Ukrajinu“, precizirano je u članku.

Predstavnik nemačke vlade je rekao da je direktna isporuka nemačkog naoružanja ili izvoz preko trećih zemalja moguć jedino nakon dobijanja specijalne dozvole koja u ovom slučaju zasad nije izdata. Estonski zvaničnik je precizirao da njegova vlada ipak pokušava da ubedi Nemačku da se „predomisli“.

Autori članka zaključuju da stav Berlina pokazuje neslaganja u zapadnoj alijansi po pitanju Ukrajine.

Moskva je uputila Vašingtonu nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

BONUS VIDEO: Vežbe ukrajinske vojske

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar