Aleksa Bečić Foto: Mediabiro

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je nakon večerašnjeg sastanka stare parlamentarne većine da je Građanski pokret URA napravio korak nazad u pregovorima i tvrdi da partija premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića ucenjuje.

“Ovo je nastavak pregovora u kojima Demokratska Crna Gora učestvuje posvećeno. Dani za nama potvrdili su da nije tačno ono što su neki sa najviših funkcija tvrdili da će Demokrate završiti u koaliciji sa DPS-om i formirati vladu sa DPS-om da je sve to navodno dogovoreno. Nema od toga ništa. Sa jedne strane imate konstantne ucene i uslovljavanja i blefiranja”, rekao je Bečić.

Prema njegovim rečima, mi u ove dve godine svedočimo brojnim ucenama i to se nastavilo i u ovim danima.

“Na to odgovaramo pomiriteljskim pristupom sa željom da se ispoštuje volja građana. Videli ste kakve smo ustupke učinili. Odrekli smo se mesta premijera i predsednika Skupštine. Ponudili smo da nađemo dve žene da budu mera pomirenja i kompromisa. Saopštili smo da, i ako je to sporno, da može kandidat ili kandidatkinja koji nisu bili u aranžmanu sa DPS-om. Došli smo do tačke spajanja, a koji nije bio naš predlog i to nakon što su naši predlozi odbijeni”, istakao je on.

Nakon, dodao je, što smo prihvatili Lekića za mandatara i konstatovano da ga svi prihvataju i ja ponudio da svi potpišemo i svi to dostavimo Đukanoviću desio se korak nazad i to od kolega iz GP URA.

“Onda su oni rekli da je načelna saglanost njihova uslovna i da treba da se dogovori oko sastava vlade. Prvo se traži apsolutna većina, sektor bezbednosti i štancuju se nova uslovljavanja. Mi koji smo pojedinačno najjača partija niti smo tražili mesto premijera, ni Skupštine niti smo tražili bilo kakav monopol u vladi”, kazao je Bečić.

On je naglasio da dve godine svedočimo trikovima, blefovima o uslovljavanjima.

“Ovo danas je bio pomak, ali su usledila nova uslovljavanja. Neko ko je sve nas sa tri mandata ucenivao i na kraju napravio vladu sa DOS-om i sad ponovo nova serija ucena, ucena, ucena. Mi kažemo da onoliko koliko smo teški po broju mandata budemo zastupljeni u vladi. Kada želite da se dogovarate pokazujete širinu, a ne ja želim ovo, ja želim ono”, dodao je Bečić.

On je podsetio da iako pojedinačno najjača partija nisu bili ni u jednoj vladi.

“Naš pregovarački tim učestvuje na svim sastancima. Što se tiče konsultacija kod Đukanovića najbolje bi bilo da stavimo svi potpis za gospodina Lekića i da ode kod predsednika i dobije mandat. Mi nemamo nameru da prekrajamo volju građana”, poručio je Bečić.

Naglasio je da Demokrate nemaju apsolutističke pristupe, ali da neko beži konstantno.

“Bilo je maksimalističkih zahteva. Folklor. Vide građani koliko je bilo ucena i uslovljavanja za ove dve godine. Neko je spreman za ustupke i odricanja, a neko stalno uslovljava. Ipak, hoću da se nadam da razum može preovladati. Smatram da treba da stavimo sutra potpise i da mandatar pođe kod predsednika. To je jedini logičan izbor”, zaključio je Bečić.

BONUS VIDEO: Vespom iz Beograda u Crnu goru: Ovi momci su na mopedima obišli pola Evrope!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar