Foto: AP Photo/Susan Walsh

SAD su potvrdile da će poslati 31 tenk M1 Abrams u Ukrajinu kao stalnu podršku Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije.

Predsednik SAD Džo Bajden je u sredu najavio da planira da pošalje 31 tenk M1 Abrams u Ukrajinu, preokrenuvši dugogodišnji otpor administracije zahtevima Kijeva za veoma sofisticirana vozila koja zahtevaju održavanje.

Bela kuća je saopštila da će SAD takođe obezbediti neophodnu obuku i zalihe potrebne za rad i upravljanje ovim tenkovima.

„Današnja najava da će SAD poslati 31 tenk M1 Abrams u Ukrajinu je u velikoj meri nastavak naših napora da obezbedimo Ukrajini sposobnosti koje su joj potrebne da nastavi da se bolje brani“, rekao je visoki zvaničnik administracije.

„I to je takođe u skladu sa tim predstavnikom dugoročne posvećenosti koju imamo za potrebe odbrane Ukrajine.

Abramsu će biti potrebni meseci da stignu, rekli su visoki zvaničnici administracije, i biće potrebna opsežna obuka ukrajinskih trupa o tome kako da operišu i opslužuju ih. SAD moraju da upravljaju komplikovanim lancima snabdevanja komponentama potrebnim za tenkove.

Visoki zvaničnici administracije rekli su da je 31 tenk M1 Abrams ekvivalentan jednom ukrajinskom tenkovskom bataljonu.

Još prošle nedelje, najviši američki zvaničnici naveli su te prepreke kao prepreke za dostavljanje vozila Ukrajini. Ipak, nakon intenzivne diplomatije sa Nemačkom, koja je jasno stavila do znanja da će poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu samo ako Sjedinjene Države ponude Abrams, Bajden je dao znak za slanje vozila. 31 Abrams će formirati kompletan ukrajinski tenkovski bataljon.

Foto: AP Photo/Susan Walsh

„Abrams tenkovi su najbolji na svetu. Ovo je ogromna nova sposobnost koju će Ukrajina dobiti da pojača svoju dugoročnu odbranu“, rekao je visoki zvaničnik administracije, napominjući da će tenkovi biti nabavljeni kroz finansiranje Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini.

Ovo saopštenje dolazi nekoliko sati nakon što je Nemačka rekla da će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu nakon višenedeljnog pritiska svojih saveznika.

PROČITAJTE JOŠ:

„Evropa i SAD su potpuno ujedinjene“

Obeležavajući od juče 11 meseci ruskog rata u Ukrajini, američki predsednik Džo Bajden rekao je da je imao poziv sa saveznicima iz NATO-a da koordinišu svoju podršku Ukrajini.

„Sjedinjene Države su radile u korak sa našim saveznicima i partnerima širom sveta kako bi se osiguralo da ukrajinski narod bude u najjačoj mogućoj poziciji da brani svoju naciju, svoje porodice i od brutalne, zaista brutalne agresije Rusije“, naveo je Bajden.

Evropa i SAD su „potpuno ujedinjene“, dodao je on, rekavši da je u svom pozivu sa liderima NATO-a govorio o nastavku „naše bliske koordinacije i punoj podršci Ukrajini“.

„Očekivanja od strane Rusije su da ćemo se razići. Nećemo, ostajemo ujedinjeni. Ali mi smo potpuno, temeljno, potpuno ujedinjeni“, dodao je on.

Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/Drew Angerer / Getty images / Profimedia/Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia/EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK/ EPA-EFE/CHRISTOPHE SIMON/Tanjug/AP Photo/Libkos

„Podrška SAD Ukrajini nije ofanzivna pretnja Rusiji“

Predsednik Džo Bajden rekao je da podrška Sjedinjenih Država Ukrajini „nije ofanzivna pretnja“ Rusiji, jer je najavio da će SAD poslati 31 tenk Ukrajini.

Bajden je rekao da se ova podrška SAD odnosi na pomoć Ukrajini da „odbrani svoj suverenitet“.

„O tome se radi. Pomaganje Ukrajini da odbrani i zaštiti ukrajinsku zemlju. To nije ofanzivna pretnja Rusiji. Nema ofanzivne pretnje“, rekao je Bajden.

Predsednik SAD je dodao da smatra da bi ruske trupe trebalo da se vrate „tamo gde im je mesto“ u Rusiji.

„Ovaj rat bi danas bio gotov. To je ono što svi želimo, kraj ovog rata“, rekao je Bajden.

Foto: AP Photo/Susan Walsh

„Nemačka me nije naterala da se predomislim“

Američki predsednik Džo Bajden rekao je novinarima u sredu da Nemačka nije vršila pritisak na njega da objavi slanje tenkova Abrams u Ukrajinu.

„Nemačka me nije naterala da se predomislim. Hteli smo da budemo sigurni da smo svi zajedno“, rekao je on nakon što je izneo stavove o podršci Ukrajini iz Bele kuće.

Ovo se dešava nakon je Nemačka u sredu prekinula diplomatski zastoj sa SAD kada je najavila da će poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu. Ranije se činilo da su dve zemlje u sukobu jer su nemački zvaničnici nagovestili da će Berlin poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu samo ako SAD pošalju tenkove M-1 Abrams.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar