Džo Bajden Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da Rusiju ne treba označiti kao državnog sponzora terorizma, što je etiketa za koju se Ukrajina zalagala usled tekuće invazije Rusije.

Neki američki zvaničnici su se takođe zalagali za slično imenovanje.

Upitan da li Rusiju treba označiti kao državnog sponzora terorizma, Bajden je u ponedeljak rekao novinarima u Beloj kući: „Ne“.

Ranije je američki Senat, gornji dom Kongresa, jednoglasno odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se američki državni sekretar Entoni Blinken poziva da proglasi Rusiju za „državu sponzora terorizma“ zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji, podseća Sputnjik.

PROČITAJTE JOŠ:

Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu meru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department, prenosi Tanjug.

Ranije je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio da će moguća realizacija američke inicijative da se Rusija proglasi za sponzora terorizma dovesti do najoštrijih uzvratnih mera Moskve.

Takođe je ruska strana istakla da će prekinuti sve veze sa SAD ako joj se dodeli etiketa „sponzora terorizma“, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar