Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Predsednik SAD Džo Bajden objavio je danas da će privremeno zatvoriti granicu između SAD i Meksika svaki put kada skoči broj dolazaka ilegalnih migranata iznad datog praga, u zaokretu na desno da pokuša da privuče deo biračkog tela u jeku kampanje za drugi mandat u Beloj kući.

Demokratski predsednik će potpisati ukaz koji je dugo bio najavljivan i prema kome će se sprečiti ilegalnim migrantima pristup azilu kada njihov broj pređe 2.500 dnevno. Prema naredbi takođe se olakšavaju proterivanja nazad u Meksiko, prema Beloj kući.

Američki zvaničnici rekli su da bi nove restrikcije trebalo da stupe na snagu odmah zato što je broj ljudi bez dokumenata koji prelaze granicu već sad iznad datog praga.

„Očekujemo da će mera odmah stupiti na snagu“ čim ukaz bude potpisan, rekao je jedan američki zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.

Tražioci azila će ponovo moći da ulaze kada njihov broj padne ispod 1.500 dnevno, rekli su isti izvori.

Direktiva je izdata u vreme kada je broj migranata na južnoj granici u stalnom opadanju od decembra, ali visoki zvaničnici su ipak opravdali naredbu time da su brojevi i dalje suviše visoki i da ;bi cifre mogle da skoče po boljem vremenu, kada inače brojevi rastu.

„Za Džoa Bajdena bezbednost američkih porodica treba uvek da bude na prvom mestu. Zato je predsednik danas objavio nove istorijske mere namenjene da spreče migrante koji ilegalno prelaze našu južnu granicu da imaju pristup azilu u SAD, rekao je portparol Bele kuće Endru Bejts.

Bajden će se sam obratiti javnosti kasnije danas.

Ova politika imigracije, jedna od narestriktivnijih koju je ikad usvojio neki demokratski predsednik približava Bajdena stavovima njegovog republikanskog prethodnika Donalda Trampa, koji će mu biti rival i na predstojećim predsedničkim izborima u novembru. Sve ankete ukazuju da tema imigracije opterećuje šanse Bajdena da bude ponovo izabran.

PROČITAJTE JOŠ

Izborni štab Donalda Trampa je odbacio meru kao očajnički pokušaj da privuče konzervativnije birače.

Bela kuća se trudila danas da ublaži kritike prema kojima Bajden zapravo kopira Trampa po pitanju migracije koristeći iste metode kao njegov prethodnih.

„Sve ove politike se jako razlikuju od načina kako je prethodna administracija upravljala imigracijom, rekao je drugi visoki zvaničnik.

„Oni su satanizovali imigrante, primenjivali masovne racije, delili porodice na granici, stavljali decu u kaveze“, rekao je on.

Ipak sa ovim zaoštravanjem Džo Bajden primenjuje riskantnu strategiju, piše Frans pres.

Mera bi mogla da izazove bes levog krila njegove stranke, pošto se ukaz zasniva na zakonu koji je ranije krositila administracija Trampa da zabrani ulaz u SAD za državljane više muslmanskih zemalja.

Ona bi mogla i da bude osporavana na sudovima. ; Kako se približavaju predsednički izbori u novbembru republikanci pokušavaju da stave pitanje imigracije u centar rasprava, optužujući Džoa Bajdena da je odgovoran za „invaziju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare