Foto:TANJUG/ FOTO HINA / EDVARD SUSAK

Austrija više ne želi da se oslanja na Evropsku uniju po pitanju isporuke vakcina protiv koronavirusa, izjavio je u utorak austrijski kancelar Sebastian Kurc, najavljujući razvoj novih varijanti vakcine zajedno sa Izraelom i Danskom.

Pročitajte još:

„Evropska agencija za lekove presporo odobrava nove vakcine i imali smo problema sa isporukom vakcina“, rekao je Sebastijan Kurc u Beču.

Kurc: Moramo se pripremiti na nove sojeve

Kako prenosi Al Džazira, najavio je da će Austrija blisko sarađivati sa Izraelom i Danskom na razvoju i proizvodnji vakcine druge generacije koja bi bila efikasna protiv novih mutacija koronavirusa.

„Moramo se blagovremeno pripremiti za nove sojeve virusa. Pandemija će nas pratiti svojim mutacijama još neko vreme“, napisao je Kurc na Tviteru.

Pozdravio je inicijativu predsednice Evropske komisije Ursule von der Leien za proizvodnju i nabavku vakcina, ali i najavio korake Austrije u tom pravcu.

Sastanak u četvrtak

Kurc će se u četvrtak u Izraelu susresti s danskom premijerkom Miti Frederiksen i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kako bi  pripremili korake za proizvodnju vakcina.

„Izrael će ispitati mogućnost  saveza s Danskom i Izraelom“, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, čija zemlja prednjači po broju vakcinisanih u svetu.

Kurc bi se pre puta u Izrael trebalo naći sa predstavnicima farmaceutskih kompanija, lekarima i predstavnicima zdravstvenog sistema.

„Na leto ćemo se, nakon prvog ciklusa vakcinisanja, vratiti u normalu, ali pandemija će nas pratiti još dugo“, rekao je Kurc.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar