Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Problemi sa imigracijom koje je proživeo najbolji teniser Srbije Novak Đoković početkom ove godine u Australiji, zagorčali su život i jednom državljaninu te zemlje u Sjedinjenim Državama. Naime, australijskom putniku, studentu Džek Danu, odbijen je ulazak u SAD, a da stvar bude još gora, poslat je u zatvor zajedno sa kriminalcima i potom deportovan 30 sati nakon dolaska, iz razloga koji mu nikada nisu obrazloženi.

Prema Programu za ukidanje viza (VVP), podnosioci zahteva moraju imati povratnu kartu koja bi putnika prevezla iz Sjedinjenih Država do bilo koje druge strane luke ili mesta sve dok se putovanje ne završava na susednoj teritoriji ili na susednom ostrvu, osim što povratna karta može prevesti putnika do susedne teritorije ili susednog ostrva, ako je putnik stanovnik zemlje odredišta“, rekao je portparol.

Pročitajte još:

Dan je planirao je da otputuje u Meksiko. Bio je upozoren da dokaže svoj plan za izlazak iz SAD, ali nije znao da postoji i pravilo da svi oni koji uđu u zemlju ili rezervišu povratni let ili putuju u zemlju koja se ne graniči sa SAD, moraju da podnesu poseban zahtev. Mora da podnese zahtev za ukidanje vize što podrazumeva da mora da priloži povratnu kartu iz SAD-a ili destinacije na koju ide. Pored toga, podnosioci zahteva treba da budu u mogućnosti da pokažu da imaju novca da se izdržavaju tokom predviđenog perioda njihovog putovanja i da dokažu veze sa matičnom državom, piše Gardijan.

Dan taj zahtev nije ispunjavao, pa mu je po dolasku u Honolulu odbijen ulazak u SAD i zadržan je u saveznom zatvoru u kojem je trebalo da sačeka povratni let za Australiju.

Ovo traumatično iskustvo, ostavilo je posledice po Dana, koji sada ima problema sa čestim napadima panike.

Sada je rešio da ono kroz šta je prošao podeli sa drugima i upozori ih na sve ono što može da im se dogodi ukoliko ostanu neimformisani. Inače, uslov za ulazak SAD nije naveden na veb stranici američke ambasade, niti na veb stranice američke vlade.

Foto: Privatna arhiva

Inače, Dan je više od pola godine štedeći za svoje putovanje, koje je trebalo da traje tri do četiri meseca. Planirao je da ode u SAD da, na utakmice NBA lige, a zatim da veći deo putovanja provede putujući po Meksiku i Južnoj Americi.

Početkom maja dao je otkaz i ukrcao se na let Džetstara za Honolulu.

Nakon što je sleteo u šest ujutru 5. maja, službenik američke carine i granične zaštite (CBP) mu je nije dozvolio da uđe u zemlju, jer nije rezervisao dalje putovanje izvan Meksika.

Smestili su ga u sobu za ispitivanje bez interneta. Nije mogao ni sa kim da razgovara, niti potraži pomoć.

Jednom prilikom, radnik avio kompanije mu je ponudio svoj telefon kako bi rezervisao let iz Meksika za treću zemlju.

Dan je pokušao da rezerviše let za Panamu, ali nije imao dovoljno novca na računu, a kako njegov telefon nije bio povezan na internet, nije mogao da prebaci novac sa svog računa na kojem je bilo nekoliko hiljada dolara. Zatim je pokušao da rezerviše jeftiniji let za Gvatemalu, ali je službenik CBP-a ponovo ušao u sobu i naredio radniku aviokompanije da vrati telefon.

Policajac je takođe pitao Dana zašto nije rezervisao let iz Meksika i da li ima dovoljno novca da se izdržava u SAD.

Zatvor
Foto: Shutterstock

Na kraju mu je odbijen ulazak u SAD jer nije posedovao kartu koja važi najmanje godinu dana.

„Neprihvatljivi ste za prijem u Sjedinjene Države… ne možemo da potvrdimo da nemate nameru da ostanete ovde. Nemate nikakve veze ili deonice sa svojom matičnom zemljom niti dovoljno sredstava da se izdržavate tokom planiranog perioda boravka“, rečeno mu je na kraju ispitivanja.

Dan je rekao da su mu oko šest sati nakon sletanja stavljene lisice na ruke i odveden je u Federalni pritvorski centar u Honoluluu, gde mu je rečeno da se skine go kako bi mu pretražili anus.

Zatim su ga odveli u ćeliju sa drugim zatvorenikom koji je razmazao svoju krv i izmet po zidu. Rečeno mu je da spava na betonskom podu sa papirnom vrećom koju je koristio kao jastuk.

„Tamošnji stražari i zatvorenici nemaju pojma zbog čega ste tu, samo pretpostavljaju da ste uradili nešto loše. Tretiraju te kao kriminalca, tretiraju te kao govno“, rekao je Dan.

Dan je proveo oko 30 sati u pritvorskom centru, pre nego što je vraćen na aerodrom i poslat na let za Sidnej. Tokom celog „putovanja“ , zvaničnici su govorili njegovim roditeljima da je bezbedan. Njegova porodica je uložila žalbu na tretman koji proživljava i iživljavanja pojedinih službenika.

Uprkos teškom iskustvu, Dan je pokušao da nastavi da putuje normalno. Odlučio je da otputuje u Tajland, ali je imao nekoliko napada panike dok je bio tamo i morao je da se vrati kući.

BONUS VIDEO: Srđan Đoković o Novaku i njegovom „zarobljeništvu“ u Australiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar