Entoni Albaneze Anthony Albanese
Entoni Albaneze Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Nakon skoro dececenije na vlasti u Australiji, konzervativci na čelu sa premijerom Skotom Morisonom odlaze u opoziciju, dok rukovođenje državom preuzimaju laburisti koje predvodi Entoni Albaneze. Iako je Morison u januaru ove godine pokušao da iskoristi sagu o učešću Novaka Đokovića na turniru Australijan open, to mu nije donelo očekivane poene kod birača, a budući premijer Albaneze imao je umerenije stavove kada je reč o najboljem teniseru sveta.

Još uvek nije poznato da li će vođi laburista za formiranje vlade biti potrebna koalicija sa nezavisnim poslanicima i manjim strankama, ali je izvesno da Skot Morison više neće biti premijer.

Obzirom da su ankete još pre nekoliko meseci pokazale da Morison nema potrebnu podršku za novi mandat, odlazeći premijer Australije rešio je da iskoristi slučaj Novaka Đokovića i tako pridobije one neodlučne.

Naime, Đoković je nakon pritvora i dva suđenja deportovan iz Australije jer je utvrđeno da viza koju je dobio na osnovu medicinskog izuzeća nije validna i da svaki učesnik turnira Australijan open mora imati potvrdu o revakcinaciji protiv koronavirusa.

Entoni Albaneze Anthony Albanese
Entoni Albaneze Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Bitku protiv Đokovića poveo je upravo Morison, iako je i sam uhvaćen u kršenju epidemioloških mera. Umereniji stav po ovom pitanju imao je Entoni Albaneze koji se i nedavno obratio Novaku Đokoviću.

„Koristite Đokovića za odvraćanje pažnje“

Laburisti koje predvodi Albaneze su optužili Morisonovu vladu da odugovlači slučaj Novaka Đokovića kako bi odvratila pažnju od svojih grešaka koje su nastale zbog loše reakcije na pandemiju koronavirusa.

Lider laburista Entoni Albaneze u januaru ove godine rekao je da „nikada nije trebalo da dođe do takve situacije“ jer Đokoviću nije trebalo da bude odobrena viza ako nije imao pravo na izuzeće.

„Novak Đoković i njegovo učešće na Australijan openu već mesecima su sportska priča broj jedan u svetu. Svi znaju da je on najbolji igrač svera. Osvojio je Australijan open devet puta, pokušao i deseti, kako bi postao najveći šampion svih vremena“, naveo je budući premijer Australije.

Skot Morison i Novak Đoković
Skot Morison i Novak Đoković Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS/ETTORE FERRARI

Albaneze je primetio da je tada prošlo 60 dana od odobrenja vize Đokoviću i rekao da vlada „nikada nije odgovorila na pitanje kako to da je ta viza uopšte dodeljena, ako on nije ispunjavao uslove jer nije bio potpuno vakcinisan“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pravila postoje

Kada je u toku kampanje upitan o pravilima koja će postojati naredne godine na Australijan openu i kako će to uticati na učešće Novaka Đokovića, Albaneze je rekao da o vizama i vakcinaciji postoje jasna pravila.

„U ovoj zemlji imamo pravila o migracijama, to su pravila koja bi trebalo da sprovodi vlada koja izdaje vize. Pravila nalažu da se vize ne izdaju ljudima koji nisu vakcinisani“, rekao je Albaneze.

BONUS VIDEO Poplave u Australiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar