Novak Đoković Novak Djokovic
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Novak Đoković više nije pod konstantnom paljbom medija u Australiji iz najmanje dva razloga. Srpski teniser je tako verovatno po prvi put izostao u svim papirnim izdanjima dnevnih novina nakon 20 dana.

Foto: Nova.rs

Prvi razlog je što je konačno sport uspeo da pobedi politiku, barem privremeno i bar malo.

Ovog puta su se mediji u Australiji više bavili tenisom nego intrigama, pa je naslovna strana bila rezervisana za miljenike države.

Aleks de Minor je poražen od Janika Sinera, tako da je i poslednji Australijanac u singlu eliminisan. Ipak, ovog utorka je na teren trebalo da izađu Tanasis Kokinakis i Nik Kirjos u dublu, u koji se silno veruje u Melburnu, te Dik Alkot, čuveni teniser u kolicima, koji je odlučio da nakon ovog Australijan opena i završi karijeru.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, nije samo ovo promenilo uređivačku politiku. Sve se promenilo kada je Australija, koja je smatrala do sada da prevodi svet i da nameće pravila koja će se koristiti tokom sezone, odjednom shvatila da nije sve baš tako jednostavno.

Izgubili su zaleđe, izgubili su oslonac i legitimitet tvrdnjama da je Đoković „opasnost po javno zdravlje“, te da podstiče antivakserske stavove.

Naime, odjednom su Rolan Garos i Vimbldon promenili ploču i ostavili Australiju na cedilu. Po svemu sudeći na ovim turnirima će moći da se takmiče i nevakcinisani teniseri. Odluka koja je šokirala mnoge.

Vlada Velike Britanije je objavila nova pravila u vezi sa ulaskom u tu zemlju, po kojima će od 11. februara nadalje i nevakcinisani moći da ulaze u nju.

Za sada, Grant Šaps, državni sekretar za saobraćaj je u britanskom parlamentu objavio da se pravila liberalizuju.

„Oni koji dolaze ovamo, moraće da urade test pre ulaska u Englesku i dva dana nakon što uđu u zemlju. Svi putnici će morati da popune i neophodne formulare“, rekao je Šaps, koji smatra da će njegova zemlja zbog pređašnjih mera biti jedna od otvorenijih u Evropi.

Australijanci su Đokovića deportovali jer se nije vakcinisao protiv koronavirusa i hteo je da uđe u tu zemlju sa dokumentom o medicinskom izuzeću.

Viza mu je ukinuta, a prethodnih dana je bilo indicija da će istim tragom ići i u ostalim zemljama organizatorima četiri najveća turnira.

Francuzi su isprva saopštili da će vakcinacija biti obavezna, od Engleza i Amerikanaca su se takođe očekivale stroge mere i sada se to menja.

Foto: Tanjug / AP Photo/Darko Bandic

Tako je Australija odjednom od predvodnika novog talasa postala „samo“ zemlja koja se ogrešila o Đokovića. Kako prolazi vreme sve su glasnije tvrdnje da to Novaku nije trebalo uraditi, da to nije trebalo uraditi tenisu.

Vidi se to i po prenosima mečeva na malim ekranima, sada komentatori opet pominju Novakove rekorde i prave paralele njega i ostalih igrača. Polako se sve vraća u normalu.

Nakon što je iz takmičenja ispao Aleksander Zverev, sve su bile glasnije poruke tipa „sada je tek jasno koliko, zapravo, Đoković ovde nedostaje“. Naravno, ima u ovome podteksta i da Dominik Tim, Rodžer Federer nisu ni stigli u Australiju, te da je Kasper Rud odustao i prve prvog meča zbog povrede.

Isti onaj „The Australian“ koji je pozivao na smenu Krega Tajlija, direktora turnira, zbog svega što se desilo sa kontroverzom oko Đokovića sada je naprasno prestao da se bavi ovom temom.

Da li je Australijance sramota poteza, da li su uvideli svoju grešku ili počinju s taktikom zanemarivanja ili kontrole štete, tek došlo je do velike promene vetrova.

BONUS VIDEO Snimci Novaka Đokovića u avionu i na dolaznom terminalu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare