Foto:EPA-EFE/Sean Gallup

Italijanski severni region Pijemont saopštii je danas da će privremeno suspendovati vakcine kompanije AstraZeneka nakon što je učitelj iz grada Bjela umro nakon vakcinacije. Danas su irski regulatori saopštili da preporučuju obustavu upotrebe vakcine iz predostrožnosti, a odluke o suspendovanju primene AstraZeneke ranije su donele Norveška, Danska, Island, Bugarska i Rumunija.

Odluka je, nakon sličnih mera u ostatku Evrope, donesena iz predostrožnosti. Regija čeka rezultate provera kojim će se utvrditi koja je serija vakcina korišćena i da li je smrt povezana sa vakcinacijom, objavila je regionalna vlada. U izjavi nije navedeno kako je učitelj umro.

„To je čin krajnje razboritosti, dok proveravamo da li postoji veza. Do danas nije bilo kritičnih problema sa davanjem vakcina“, navodi se u saopštenju regionalne zdravstvene službe.

Italijanska uprava za lekove Aifa zabranila je u četvrtak upotrebu jedne serije vakcine AstraZeneka. a odluka je doneta nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji.

Vest dolazi nakon što su irski regulatori danas saopštili da preporučuju obustavu upotrebe vakcine iz predostrožnosti, a odluke o suspendovanju primene AstraZeneke ranije su donele Norveška, Danska, Island, Bugarska i Rumunija.

Italija je danas prijavila 264 smrtna slučaja povezana sa koronavirusom, manje u odnosu na 317 dan ranije, saopštilo je ministarstvo zdravlja, dok je dnevni broj novih infekcija opao na 21.315 sa 26.062 prethodnog dana.

Italija je registrovala 102.145 smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-19 od početka epidemije u februaru prošle godine, po čemu je druga u Evropi nakon Velike Britanije i sedma u svetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar