Foto: EPA-EFE/WAQAR HUSSAIN

Pakistanski ministar spoljnih poslova rekao je da su katastrofalne poplave koje su pogodile njegovu zemlju "katastrofa razmera kakve nikada nije video", jer je broj mrtvih premašio brojku od 1.000. Desetine miliona Pakistanaca primorano je da napusti svoje domove pošto su čitava sela nestala, a dramatični snimci sa lica mesta kruže po društvenim mrežama oslikavajući dramatičnu situaciju u toj zemlji.

Jedan snimak je posebno šokirao korisnike društvenih mreža. Cele građevina je samo skliznula u provaliju, ostavivši pustoš za sobom. Građani su u šoku gledali šta se dešava oko njih.

Ministar spoljnih poslova Bilaval Buto Zardari obratio se iz svog doma u poplavama razorenoj provinciji Sind, u jugoistočnom Pakistanu: „Oko mene je samo voda, voda i još vode. Nema mnogo suve zemlje“.

„Pretrpeli smo razorni monsun sa poplavama koje traju od kraja juna“, dodao je.

Naglasio je da je u pitanju katastrofa kakvu nikada ranije nije video.

Pakistan Foto: EPA-EFE/ARSHAD ARBAB

Više od 20 od 30 okruga zadesila je katastrofa. To je područje gde živi 48 miliona ljudi. Oko 33 miliona domaćinstava je raseljeno ili pogođeno katastrofom.

Pakistan Foto: EPA-EFE/WAQAR HUSSAIN

„I ranije smo iskusili poplave i monsune, ali ovo nas je zaista progutalo“, rekao je ministar.

Broj poginulih je dostigao 1.061, saopštila je Nacionalna uprava za katastrofe.

Foto: EPA-EFE/WAQAR HUSSAIN

Ministarka životne sredine Šeri REman je trenutnu situaciju opisala kao „ozbiljnu klimatsku katastrofu“, dok su komandanti vojske ovo nazvali „uništenjem bez presedana“.

Pakistan Foto: EPA-EFE/JAMAL TARAQAI

Premijer Šahbaz Šarif je takođe okrivio užase klimatskih promena u tvitu tokom vikenda.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je doprinelo poplavama i ovoj katastrofi su prema rečima meštana same lokalne vlasti. Naime, oni su, kako se navodi, dozvolili da se grade hoteli na obali reke, što je presecalo prirodne rečne puteve i preusmeravalo poplavne vode pravo u sela.

„Ovi hoteli i pijace su blokirali prirodne vodene puteve, pa smo svedoci mnogo većih gubitaka zbog poplave koje su lako mogle da se izbegnu“, kaže jedan od stanovnika.

BONUS VIDEO: Poplave na jugu Francuske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar