Angela Merkel Foto:EPA-EFE/Andreas Gora

Nemačka kancelarka Angela Merkel navodno je na dramatičnom sastanku iza zatvorenih vrata rekla poslanicima da je Nemačka već usred trećeg talasa epidemije i upozorila da popuštanje mera u toj zemlji mora biti postupno, piše Dojče vele.

PROČITAJETE JOŠ:

Dodala je kako zemlja mora ići korak po korak sa popuštanjem kako se epidemija koronavirusa ne bi razbuktala.

„Ne možemo da dopustimo sebi nagle uspone i padove“, navodno je rekla Merkelova na onlajn sastanku parlamentarnog kluba CDU-a.

Iduće srede kancelarka će se sastati sa liderima 16 njemačkih saveznih pokrajina kako bi diskutovali o izlazu iz lokdauna (zaključavanja) koji je započeo u novembru i trajaće najmanje do 7. marta.

Osim što je poslanicima rekla kako je Nemačka u trećem talasu epidemije, Merkelova je izjavila i da novi sojevi koronavirusa nastavljaju da se šire zemljom.

Poslanicima CDU-a je rekla kako bi otvaranje zemlje trebalo da se odvija u tri faze.

Prva uključuje lične kontakte među različitim domaćinstvima, kao i otvaranje škola kao i dopuštanje sportskih aktivnosti. Ovo blago popuštanje bilo bi popraćeno povećanim brojem testiranja, piše Dojče vele.

Vakcinisanje učitelja i vaspitača takođe bi trebao da bude prioritet.

Merkelova je na prošlom sastanku sa zvaničnicima saveznih država poručila kako se sedmodnevna incidencija mora spustiti na 35 kako bi se krenulo sa popuštanjem mera. Aktualna incidencija u Nemačkoj iznosi 60,5 na 100.000 stanovnika. No, kao i drugde, epidemiološka situacija varira u različitim delovima zemlje.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar