Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je svešteniku Veliboru Džomiću da tokom dana, u Podgorici, organizuje litiju u čast Svetog apostola Marka.

Pozvao ga je da sa sveštenicima, bez vernog naroda, organizuje Markovdansku litiju, prenose podgoričke Vijesti.

„Možda bi bilo dobro da sveštenici danas od crkve Svetog Đorđa do Markovog manastira obave litiju za molitvu apostolu i jevanđelisti Marku, zaštitniku ovog grada za oslobođenje od koronavirusa. Mi smo danas ovde održali službu apostolu Marku, ali i svima postradalima u ovom gradu od 1916. do danas“, rekao je Amfilohije.

Markovdanska litija sa moštima Svetog Simeona Dajbabskog tradicionalno se održava svakog 8. maja povodom Svetog Marka, slave grada Podgorice. Ipak, litija u Podgorici po svoj prlici neće biti održana, jer je na snazi zabrana javnih okupljanja, kako je naveo koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej stavrofor Velibor Džomić.

„Tradicionalne Markovdanske litije ove godine neće biti zbog zabrana koje su na snazi. Šta će biti u narednim danima, videćemo i javnost će biti blagovremeno obaveštena“, kazao je Džomić Danu. On je rekao da će sveta liturgija biti održana na isti način kao i prethodnih dana.

„Sveti Marko je pokrovitelj svih nas i ovog grada… U njegovom manastiru je bilo sedište prvih zetskih episkopa, to je bilo ovde blizu nas i nadamo se da će dati Bog da se i to obnovi. Danas je trebalo da bude litija od crkve Svetog Đorđa, mi ćemo, ako Bog da, ubuduće odavde do Nemanjinog grada kretati litiju. Ako Bog da, i ovaj virus da izumre, uz pomoć molitve svetom apostolu Marku da iscijeli narod i da iščezne ovaj virus, a još više da iščeznu oni drugi, mnogo opasniji koji su zavladali među onima koji su zabranjivali svojevremeno svetog apostola Marka i onima koji donose bezakone zakone u naše vreme“, rekao je Amfilohije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar