Foto: Darko Bandic/Pool via REUTERS

Kineska ambasada u Hrvatskoj saopštila je večeras da je američki državni sekretar Majkl Pompeo svojim izjavama tokom posete Hrvatskoj bez razloga napao Kinu i pokušao da sabotira kinesko-hrvatske odnose. Pompeo je danas za hrvatske medije rekao da SAD traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima, jer nacionalna bezbednost mora biti prioritet i ne sme biti ugrožena.

„Primetili smo da je američki državni sekretar Majk Pompeo tokom posete Hrvatskoj nastavio da širi ‘politički virus’. Zlonamerno je osramotio Komunističku partiju Kine, napao Kinu bez razloga i pokušao da sabotira odnose Kine i Hrvatske. Kineska strana se tome čvrsto protivi“, navodi se u saopštenju koje su preneli hrvatski mediji.

“Verujemo da međunarodna zajednica ima jasan stav i da razume političke trikove kojima se koristi mala grupa američkih političara te da neće slepo “plesati“ sa SAD. Takođe se nadamo da će se SAD vratiti na pravi put otvorenosti i saradnje“, dodaju iz kineske ambasade.

“Komunistička partija Kine i kineski narod imaju isti san, a to je veliko podmlađivanje kineske nacije. Kina uvek insistira na razvijanju prijateljstva i saradnje sa drugim zemljama na osnovu uzajamnog poštovanja. “, ističe se u saopštenju kineske ambasade u Zagrebu.

I kineski telekomunkacioni gigant Huavej odbacio je danas kao „neutemeljene“ optužbe Pompea da ugrožava kibernetičku bezbednost, ističući da se nada da ga hrvatska vlada neće diskriminisati prilikom izgradnje svoje 5G mreže.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Američki državni sekretar Majk Pompeo je danas u Dubrovniku, tokom razgovora sa hrvatskim rukovodstvom, rekao da, što se 5 G tehnologije tiče, očekuje da će Hrvatska doneti dobru odluku u pogledu podataka građana. „Svaki Hrvat želi da njegovi podaci u okviru određenog sistema budu sigurni. Ubeđen sam u ono što ne žele: da im podaci završe u sistemu koji je u rukama aparata nacionalne sigurnosti Kineske komunističke partije. Kada koristite Huavej ili neki drugi kineski sistem, imate posla s kineskom državom, a to nikad nije dobro za privatnost i zaštitu naroda bilo koje države“, zaključio je Pompeo.

Američku administraciju brine širenje kineskog utjecaja i učetvovanje kompanije Huavej u izgradnjama 5G internetskih mreža u svetu tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu. “Ako imate strateški projekat, projekat od nacionalne sigurnosti, tada nacionalna sigurnost mora biti prioritet. Ako se na konkursu pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su najjeftiniji, rizik za građane je visok. Verujemo da će hrvatsko vodstvo učiniti dobre odluke za svoj narod”, rekao je Pompeo.

Hrvatska kao članica NATO mora da bude sigurna da su njeni strateški prioriteti zaštićeni i sigurni od “onih koji žele raditi na način koji mi ne bi radili jedni drugima. Samo to tražimo”, dodao je Pompeo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar