Huawei
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

S obzirom na bližu globalnu saradnju i nov razvoj međunarodne podele rada, održavanje sigurnosti lanca snabdevanja informaciono-komunikacionih proizvoda i usluga nikada nije bilo važnije za sticanje poverenja korisnika, obezbeđivanje sigurnosti podataka i promociju digitalne ekonomije. Pozivamo sve države da jednaku važnost daju razvoju i sigurnosti, te da zauzmu uravnotežen pristup tehnološkom napretku, ekonomskom razvoju i zaštiti nacionalne bezbednosti i javnih interesa, saopštila je kompanija "Huavej", pozivajući sve države i globalne informaciono-komunikacione kompanije da podrže inicijativu i potvrde obaveze bilateralnim, regionalnim i međunarodnim sporazumima.

„Smatramo da bi države trebalo da neguju otvoreno, pošteno i nediskiminišuće poslovno okruženje kako bi se postigla obostrana korist i zajednički razvoj. Istovremeno, države imaju odgovornost i pravo da obezbede sigurnost važnih podataka i ličnih informacija, koje se odnose na njihovu nacionalnu, javnu i ekonomsku bezbednost i socijalnu stabilnost“, naveli su u ovoj kompaniji.

„Huavej“ je pozvao vlade, međunarodne organizacije, ICT kompanije, tehnološke zajednice, civilne organizacije, pojedince i sve ostale aktere „da zajedničkim trudom učestvuju u unapređenju bezbednosti podataka, na osnovu opsežnih konsultacija, zajedničkog doprinosa i koristi“.

„Naglašavamo da bi sve strane trebalo da pojačaju dijalog i saradnju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju, i da udruže snage u stvaranju društva sa zajedničkom budućnošću u sajber prostoru, koji uključuje mir, sigurnost, otvorenost, saradnju i red. Da bismo to ostvarili, predlažemo da se države bave sigurnošću podataka na sveobuhvatan u objektivan način, zasnovan na dokazima, kao i da održavaju otvoren, siguran i stabilan lanac snabdevanja globalnim informaciono-komunikacionim proizvodima i uslugama, ali i da se suprotstave ICT aktivnostima koji narušavaju ili kradu važne podatke infrastrukture drugih država, ili ih koristite za sprovođenje aktivnosti koje narušavaju nacionalnu bezbednost i javne interese drugih država“, ističu u ovoj kompaniji.

Države bi, kako se ističe, trebalo da preduzmu mere za sprečavanje i okončanje aktivnosti koje upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija ugrožavaju lične podatke, kao i da se usprotive masovnom nadzoru nad drugim državama i neovlašćenom prikupljanju ličnih podataka pomoću informaciono-komunikacionih tehnologija; Da podstaknu kompanije da se pridržavaju zakona i propisa zemlje u kojoj posluju. Države ne bi trebalo da zahtevaju od domaćih kompanija da podatke generisane i stečene u inostranstvu čuvaju na svojoj teritoriji; Da poštuju suverenitet, jurisdikciju i upravljanje podacima drugih država i ne treba da nabavljaju podatke koji se nalaze u drugim državama preko kompanija ili pojedinaca bez dozvole drugih država.

„Ukoliko države treba da nabave inostrane podatke, van zahteva za sprovođenje zakona, kao što je borba protiv zločina, to treba da učine sudskim putem ili uz pomoć drugih relevantnih multilateralnih i bilateralnih sporazuma. Bilo koji bilateralni sporazum o pristupu podacima između dve države ne bi trebalo da narušava pravosudni suverenitet i sigurnost podataka treće države“, navodi se u inicijativi.

Kako se dodaje, pužaoci informaciono komunikacionih usluga ne bi smeli da instaliraju “skrivena vrata” u svoje proizvode i usluge za ilegalno nabavljanje podataka o korisnicima, kontrolisanje ili manipulisanje sistemima i uređajima korisnika.

„Informaciono-komunikacione kompanije ne bi trebalo da imaju nelegitimne interese kroz iskorišćavanje zavisnosti korisnika od njihovih proizvoda, niti da primoravaju korisnike da nadograđuju sisteme i uređaje. Dobavljači proizvoda treba da se obavežu da će blagovremeno obavestiti svoje partnere i korisnike o ozbiljnim slabim tačkama svojih proizvoda i ponuditi način rešavanja problema“, navodi „Huavej“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar