Foto: Printscreen/Twitter/Tucker Carlson, EPA-EFE/SHAWN THEW

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, i tom prilikom boravio u Njujorku nedelju dana. U gusti raspored, pored sastanaka sa zvaničnicima i dugih šetnji sa srpskim ambasadorom u Vašingtonu Markom Đurićem, predsednik je uspeo da ubaci i gostovanje na jednoj od najradikalnijih, desno nastrojenih televizija u Americi - Njuzmaksu. I, tokom intervjua očekivano je iskoristio priliku da stane na stranu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa - čije glavno sredstvo medijske manipulacije predstavlja upravo ovaj mediji. Da se ne radi o čistoj slučajnosti u prilog govori još jedan podatak: pre nešto više od mesec dana Vučić je dao intervju još jednom "čedu" Trampa - poznatom američkom novinaru Takeru Karlsonu. Zapravo, Vučić nikada nije ni krio naklonost prema bivšem predsedniku Amerike, ali pitanje koje se sada postavlja jeste koliko ovakva retorika može da našteti Srbiji? I zašto je uopšte baš Vučić, uz Viktora Orbana, postao omiljeni evrospki lider radikalne desnice u SAD?

Pre svega, već tokom prvih minuta intervjua Vučić je pohvalio je Trampovu administraciju i rekao kako ne Srbija ne bi imala problem da ponovo sarađuje sa njom.

Kako je naglasio, Trampovi zvaničnici su razgovarali sa svojim kolegama u Srbiji skoro tri sata tokom prve Trampove administracije.

„Pokazali su volju i posvećenost. Oni su radili sa nama. Nije bitno da li smo se oko svega dogovorili ili ne, a nismo. Važno je to što su hteli su da nas saslušaju. I mi to veoma cenimo. To je bilo dobro iskustvo i ne mogu to da zaboravim“, rekao je Vučić.

Tokom gostovanja dotakao se i pitanja Kosova i rekao kako vlasti ove teritorije provociraju Srbiju i pozvao SAD i Evropsku uniju da preduzmu korake i da to spreče.

Zapravo, aludirao je na to što je EU utorak pozvala Srbiju i Kosovo da poštuju sporazum koji ima za cilj da okonča tenzije između njih i postavi njihove odnose na normalniji put nakon što su razgovori između njihovih lidera završili u žurbi prošle nedelje. Vučić je i u okviru ove teme ponovo iskoristio priliku da se priseti „dobročinstva“ Trampove administracije i pregovora u Vašingtonu.

Foto: FoNet

„Znate da je u toku pregovarački proces pod okriljem EU.Ranije smo imali dobre pokušaje Trampove administracije – posebno kada smo pokušavali da primenimo aranžman Vašingtona.
Sada se veoma plašim eskalirajućih mera koje je preduzeo Kurti, i bojim se da će ih ponoviti sutra, prekosutra i svaki dan. On to radi samo da bi provocirao Srbe jer ne znam šta očekuje“, dodao je Vučić.

Ovo gostovanje je kod mnogih analitičara izazvalo zabrinutost, budući da je televizija u čujem se jutarnjem programu „Probudi Ameriku“ pojavio srpski predsednik tokom prethodnih godina držala bezrezervnu stranu Trampu, ali i davala prostor raznim „stručnjacima“ koji su naširoko govorili o raznim teorijama zavere koje se tiču koronavirusa, i vakcinisanja stanovništva protiv njega.

Mesec dana ranije intervju sa Karlsonom

Ipak, ovakva gostovanja srpskog predsednika nisu retkost. Naime, pre nešto više od mesec dana Vučić je boravio u Mađarskoj, tokom čega je prisustvovao ceremonijama obeležavanja Dana državnosti Mađarske i otvaranja Svetskog prvenstva u atletici – Budimpešta 2023.

Između ostalog, on se u ovoj državi sastao upravo sa Takerom Karlsonom, koji je njihovom susretu posvetio video objavljen na društvenoj mreži „X“.

Trebalo bi napomenuti da je Karlson je poslednji put u žižu javnosti dospeo u aprilu ove godine, kada se „sporazumno razišao“ od američke medijske kompanije Fox News gde je bio zaposlen od 2009. Međutim, taj raskid nije bio baš sporazuman, jer su tada sa Foksa poručili da imaju „tajni dosije prljavština o Takeru Karlsonu“.

Karlson je bio jedna od najvećih zvezda te TV mreže, a u svojoj emisiji neretko je puštao ksenofobičnu i rasističku retoriku.

Američki mediji pisali su da je Karlson otpušten po ličnom nalogu vlasnika Foksa Ruperta Merdoka zbog, između ostalog, upotrebe vulgarnog jezika da opiše producentkinju mreže Ebi Grosberg.

Taker Karlson
Taker Karlson Foto: Phillip Faraone / Getty images / Profimedia

Dakle, jasno je gostovanje predsednika neke države kod ovakve ličnosti u najmanju ruku upitno.

O čemu je razgovarao sa Vučićem?

Na samom početku pomenutog videa koji je podigao pravu buru, Taker objašnjava da se nalazi u automobilu na putu ka Ambasadi Srbije u Mađarskoj kako bi se sastao sa Vučićem.

„Na putu sam ka Ambasadi Srbije kako bih se sastao sa predsednikom Vučićem. On ima vrlo zanimljivu perspektivu o ratu u Ukrajini. Srbija je jedna od zemalja regiona koja je bombardovana od strane NATO 1999. godine, tako da je vredno čuti šta on ima da kaže. On je pametan čovek“, naveo je Karlson.

Aleksandar Vučić i Taker Karlson Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

U nastavku videa vidi se kako se Karlson sastao sa Vučićem, a predsednik ga je upoznao sa ministrom finansija Sinišom Malim koji objašnjava da je njegov sin najveći fan Takera u Srbiji.

Nakon sastanka Karlson je izneo svoje utiske o Vučiću i Srbiji, te pojasnio da je on pametan lider koji ima stav kakav se ne viđa često u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pročitajte još:

„Jedna od tvrdnji koje je izneo je da je rat u Ukrajini, rat protiv Rusije koji vodi NATO, slomio evropsku ekonomiju. Uništavanje Severnog toka od strane Bajdenove administracije, bilo direktno ili preko proksija, ubija nemačku ekonomiju, a ona je najjača u celoj Evropi. To je ludo, ovaj rat utiče na sve, a osnažuje zemlje van Evrope poput Kine, zalivskih zemalja i Turske. Tako da se vidi potpuno resetovanje sveta zbog ovog rata. Malo je komplikovanije od Hitlera protiv Čerčila i dobrog protiv lošeg. Dolazi do pomeranja moći sa SAD na istok i sve se dešava trenutno, ali mali broj ljudi u našoj zemlji je toga svestan“, zaključio je Karlson.

Vučić ne krije da navija za Trampa

Ipak, to što su se njih dvojica tako dobro razumeli ne čudi, jer i jedan i drugi ne kriju naklonost prema istom čoveku – Trampu.

Podsetimo, na samom kraju Trampovog mandata, usred njegove predizborne kampanje, predsednik Srbije je potpisao Vašingtonski sporazum, kojim je pristao da izmesti ambasadu Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim (što je izazvalo gnev arapskog sveta), da diverzifikuje snabdevanje gasom (što je naljutilo Moskvu), te da zabrani uvoz 5G tehnologije iz Kine. Zauzvrat je dobio na poklon penkalo i ključ Bele kuće.

BONUS VIDEO Zdravko Ponoš: Vučić je izbor Zapada, i baš ovakav im i treba, zbog pozicija za Ukrajinu