Foto: EPA-EFE/KCNA

Uključivanje redovnih trupa Severne Koreje u podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu predstavljalo bi ozbiljnu eskalaciju rata, rekli su francuski i ukrajinski ministri spoljnih poslova na zajedničkoj konferenciji za novinare. Francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro, u svojoj prvoj poseti Ukrajini od stupanja na dužnost u septembru, trebalo bi da u nedelju poseti i istočnu Ukrajinu, gde Francuska gradi dva nova centra za zaštitu dece pogođene ratom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je u četvrtak Severnu Koreju da je ustupila svoje oficire Rusiji i da se sprema da pošalje 10.000 vojnika kao pomoć Moskvi u ratu u Ukrajini, prenosi Index.hr.

NATO: Za sada nemamo dokaza

Novi šef NATO-a Mark Rute rekao je da za sada nema dokaza o umešanosti Pjongjanga na terenu. Prema rečima francuskog ministra, „to bi predstavljalo ozbiljnu eskalaciju i gurnulo sukob u novu, dodatno esklirajuću fazu“. Baro ocenjuje da bi to bio znak da se Moskva muči sa ovim ratom.

Ukrajinski ministar Andrij Sibiha rekao je da je rizik od eskalacije rata zbog poteza Severne Koreje „ogroman”. „To je ogromna pretnja dalje eskalacije ruske agresije na Ukrajinu. Postoji veliki rizik da će rat premašiti sadašnji obim i preliti se preko granica“, rekao je Sibiha.

Zelenski je u četvrtak predstavio svoj „plan pobede” koji bi omogućio Ukrajini da okonča rat najkasnije sledeće godine, a prvi korak bi bilo bezuslovno članstvo Ukrajine u NATO. On je u govoru pred parlamentom u Kijevu napao ne samo Rusiju već i njene saveznike Iran, Severnu Koreju i Kinu, koje je nazvao „koalicijom zločinaca“.

Rute je rekao da je „plan pobede” ukrajinskog predsednika dobar signal, ali da ga, kako sada stvari stoje, ne može u potpunosti da podržati. Prema Barou, Francuska je, s druge strane, otvorena za ideju da se Ukrajini odmah uputi poziv za članstvo u NATO, dodajući da će se o tome i dalje razgovarati sa saveznicima.

„Što se tiče poziva Ukrajini za članstvo u NATO, otvoreni smo za tu ideju i o tome razgovaramo sa našim partnerima“, rekao je Baro.

Video koji navodno prikazuje severnokorejske trupe u Rusiji

Ukrajinska vlada je upravo objavila snimak za koji tvrdi da prikazuje severnokorejske vojnike u Rusiji. Video je objavio Ukrajinski centar za strateške komunikacije, koji deluje u okviru ukrajinskog Ministarstva kulture i informisanja.

Na snimku objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu Centra, prema Ukrajini, vidi se kako severnokorejski vojnici preuzimaju vojne uniforme i opremu u vojnoj bazi na dalekom istoku Rusije. Kako navode iz Centra, video je nastao u centru za obuku u Sergejevki.

Video se prvi put pojavio na Telegram kanalima prokremljskih vojnih blogera, a istraživački sajt Agentstvo tvrdi da je snimljen u Sergejevki na ruskom dalekom istoku, oko 200 kilometara od granice sa Severnom Korejom.

Ruski blogeri objavili su danas još jedan video koji navodno prikazuje severnokorejske vojnike koji se obučavaju u Rusiji, verovatno snimljen u istoj ruskoj bazi na istoku zemlje. „Ima ih na milione“, kaže glas na ruskom na snimku, koji je očigledno napravljen tajno.

Ukrajinski izvori, podsetimo, danima tvrde da su severnokorejski vojnici poslati u Rusiju da učestvuju u ratu protiv Ukrajine.

„Poslato više od 10.000 vojnika“

Više od 10.000 severnokorejskih vojnika obučava se za rat protiv Ukrajine na teritoriji Rusije, tvrde obaveštajni izvori iz Ukrajine i Južne Koreje.

Kako je u intervjuu za stranicu The War Zone rekao Kirilo Budanov, šef vojne obaveštajne službe Ukrajine, oko 11.000 pripadnika pešadijskih jedinica severnokorejske vojske trenutno prolazi obuku za rat na istoku Rusije. Očekuje da će biti spremni do 1. novembra, odnosno za manje od dve nedelje.

Pročitajte još:

Budanov je dodao da bi severnokorejske snage u borbama trebalo da koriste rusku opremu i municiju. Očekuje da će prvi kontingent, oko 2600 vojnika, biti raspoređen u Kurskoj oblasti, u koju su elitne ukrajinske jedinice upale pre više od dva meseca.

Što se tiče daljeg raspoređivanja preostalih severnokorejskih trupa, u ovom trenutku još nema dostupnih informacija, rekao je Budanov za War Zone.

Podsetimo, južnokorejsko ministarstvo odbrane je pre 10 dana reklo da će Severna Koreja verovatno poslati deo svojih regularnih oružanih snaga u Ukrajinu kao podršku Rusiji. Nekoliko dana kasnije američki Institut za ratne studije je saopštio da se više hiljada severnokorejskih vojnika obučava u Rusiji i da bi mogli da budu raspoređeni u Ukrajini.

„Severna Koreja je praktično ušla u rat“

Prošle subote i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Severna Koreja snabdeva Rusiju ne samo oružjem već i vojnim osobljem te je pozvao partnere da povećaju pomoć Ukrajini.

Dan kasnije je Zelenski u svom večernjem videoobraćanju naciji rekao da je Severna Koreja praktično ušla u rat.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare