Foto: Slađana Đermanović/Nova.rs

Dvanaesti dan ruske invazije na Ukrajinu obeležila je ofanziva na gradove na jugu i istoku Ukrajine, dok se na severu izbeglice i dalje kreću ka susednim zemljama.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom poslednjih nekoliko dana, akcije ruske vojske većinski su koncentrisane na istoku i jugu.

Najkritična tačka je luka Marijupolj. Ruske trupe opkolile su grad i granatiraju ga, tvrdi ukrajinska vojska koja, prema poslednjim informacijama, ipak ima kontrolu nad ovom prometnom lukom.

Tokom poslednjih 48 sati dva pokušaja evakuacije civila iz grada su propala, a obe strane optužuju jedna drugu za kršenje zatišja. Gradske vlasti pozvale su građane da ne napuštaju Marijupolj jer, uprkos dogovorenim humanitarnim koridorima, nisu u mogućnosti da garantuju bezbednost.

Marijupolj, Ukrajina, rat
Foto: Twitter @AyBurlachenko via REUTERS

Napad na Mikolajev

Druga ključna tačka za rusku vojsku je luka Herson, koju su ruske trupe zauzele 2. marta, kao i okolni gradovi poput Mikolajeva koji je bio glavna meta.

„U gradu ima mnogo granata koje nisu eksplodirale, ne prilazite im, ne podižite ih i ne pokušavajte sami da ih pomerite“, upozorio je gradonačelnik Mikolajeva Oleksandar Senkevič.

Zapadni i ukrajinski zvaničnici smatraju da je ovaj grad samo usputna tačka na putu ka većem cilju – luka Odesa. Na to je upozoravao i sam Vladimir Zelenski koji je poručio da bi bombardovanje Odese bio „vojni zločin, kao i istorijski zločin“.

Marijupolj, Ukrajina, rat
Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia

Cela porodica ubijena u Irpinu

Treća ključna tačka je Kijev. Iako se verovalo da je prestonica Ukrajine glavni cilj, ruska vojska nije nastavila dalje napredovanje ka gradu, uključujući i konvoj ruskih oklopnih vozila koji stoji u mestu na nekoliko desetina kilometara od grada. Ipak, ukrajinska strana tvrdi da je granatiranje nastavljeno u samoj okolini Kijeva, odnosno u 21 kilometar udaljenom gradiću Irpin.

Prema rečima lokalnih zvaničnika, 7. marta ubijeno je osam ljudi. Gradonačelnik Oleksander Markušin u saopštenju na Telegramu naveo je da su Rusi otvorili vatru tokom evakuacije preko mosta.

„Poginula je porodica. Pred mojim očima umrlo je dvoje male dece i dvoje odraslih“, napisao je.

Napadu na mostu je prisustvovala je i novinarska ekipa „Njujork tajmsa“, uključujući fotoreporterku Lindzi Adario, kao i Andrija Dubčak, slobodni novinar koji je snimio ceo prizor. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Ukrajina odbranila dva grada

Četvrta ključna tačka su gradovi uz rusko-ukrajinsku i belorusko-ukrajinsku granicu u Sumskoj i Harkovskoj oblasti. Tokom današenjeg dana bitka je vođena za grad Černihiv, koji je ukrajinska vojska uspela da zadrži pod svojom kontrolom.

Takođe, ukrajinski zvaničnici tvrde da su ponovo zauzeli grad Čuhujev u Harkovskoj oblasti. Generalštab Ukrajine tvrdi da su tom prilikom naneti veliki gubici ruskim snagama. Pored toga, Ukrajinci kažu da su tokom bitke za grad koji ima 31.000 stanovnika poginula dva visoka pozicionirana ruska komandanta.

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

EU gađa Putina četvrtim paketom sankcija

EU priprema dodatne sankcije Rusiji zbog „nesmotrenosti Kremlja prema građanima uključujući žene, decu i muškarce“, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Već smo imali tri paketa sankcija, ali sada moramo da se potrudimo da efekat sankcija bude maksimalan“, rekla je Fon der Lajen, ali nije otkrila više detalja.

Prema njenim rečima, EU hitno mora da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa, o čemu će biti diskusije u narednom periodu.

BONUS VIDEO: Skup podrške Ukrajini u centru Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar