Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/Tanjug/AP/REUTERS/Profimedia

Dvanaestog dana rata u Ukrajini ruske snage nastavile su da napreduju ka najvećim gradovima. Treća runda pregovora dve delegacije počela je na poljsko-beloruskoj granici, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov izneo je nove zahteve Rusije. U međuvremenu, humanitarni koridori ni danas nisu formirani zbog neslaganje dve strane. Sva dešavanja iz Ukrajine i danas možete pratiti uživo na Nova.rs.

23:19 – Eksplozije u Odesi, Ukrajinci tvrde da „skidaju“ ruske projektile

BBC javlja da su se u Odesi upravo čule tri ili četiri glasne eksplozije iz pravca zapada. Reporterima BBC-a rečeno je da ukrajinska protivvazdušna odbrana „skida“ ruske projektile koji su ispaljeni sa jednog od ruskih ratnih brodova koji se nalaze na tom delu obale Crnog mora.

Odesa je grad sa više od milion stanovnika, strateški ključna luka čijim bi zauzimanjem Rusi praktično oduzeli Ukrajini izlaz na more.

23:05 – Zelenski povlači ukrajinske mirovnjake iz svih misija

Zelenski je odlučio da opozove ukrajinske mirovnjake – visokoprofesionalnu vojsku, iz svih misija u svetu u vezi sa potrebom zaštite Ukrajine od ruske agresije, javlja Nexta na TW.

22:58 – Putin: Nećemo mobilisati Ruse za rat u Ukrajini, nećemo slati regrute i rezerviste

U u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini učestvovaće samo profesionalni vojnici, neće učestvovati regruti, niti će biti pozivani vojinici iz rezervnog sastava, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

Postavljene zadatke rešavaju samo profesionalni vojnici, naglasio je on i dodao da je siguran da će oni osigurati bezbednost i mir za narod Rusije.

22:37 – Kuleba: Razgovor sa Lavrovom planiran za 10. mart

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je dabas da je njegov sastanak sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Turskoj zakazan za 10. mart.

“Ako Lavrov 10. marta stigne u Antaliju, i ja ću otići, sesti i razgovarati“, rekao je Kuleba na konfernciji za novinare.

Ranije je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da je planiran sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, uz učešće turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua na marginama diplomatskog sastanka u Antaliji.

22:25 – Vazdušni napadi na skladišta nafte u Žitomiru i Černihinu

Skladišta nafte u ukrajinskim gradovima Žitomir i Černihivu su u plamenu nakon vazdušnih napada ruskih snaga. Požar je ugašen.

Još nema izveštaja o povređenima.

22:15 – SZO: Devet žrtava u napadima na zdravstvene ustanove u Ukrajini

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je najmanje devet osoba poginulo u 16 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajin.

Napadisu se dogodili između 24. februara i 3. marta, preneo je Rojters.

Pored devet smrtnih slučajeva, kako dodaju iz SZO, povređeno je 16 osoba, uključujući sedam zdravstvenih radnika.

22:00 – Sutra „režim tišine“ za evakuaciju od 10 časova po moskovskom vremenu

„Režim tišine“ za izlazak civila iz Kijeva, Harkova, Černigova, Sumija i Mariupolja počeće sutra u 10 časova po moskovskom vremenu, saopštio je večeras Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarni odgovor u Ukrajini.

Ističe se da je Rusija je u potpunosti obezbedila obuku i obezbeđenje na planiranim rutama tokom ranije najavljenih humanitarnih operacija evakuacije civila i stranih državljana. Više pročitajte u posebnoj vesti.

21:56 – Orban potpisao dekret o stacioniranju vojnika NATO u Mađarskoj

Odluka mađarske vlade predstavlja potvrdu njene ranije odluke da neće dozvoliti transport vojnika ili naoružanja preko svoje teritorije u Ukrajinu, ali odobrava tranzit snaga NATO-a do drugih članica Alijanse.

Na osnovu te odluke, dozvoljen je i prevoz pomoći kao što su medicinska i oprema za prvu pomoć preko Mađarske do Ukrajine.

Viktor Obran
Viktor Obran Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

21:45 – NATO: Kosovski vazdušni prostor ostaje otvoren za ruske avione
Kosovski vazdušni prostor ostaje otvoren za ruske avione, izjavio je za prištinsku televiziju Klan Kosova neimenovani zvaničnik NATO-a.

„Vazdušni prostor iznad Kosova ostaje otvoren. Komandant KFOR-a zadržava primarnu nadležnost nad korišćenjem vazdušnog prostora iznad Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999“.

Pristina Kosovo
Priština Kosovo Foto:N1

21:35 – Kuleba: Želimo razgovor Zelenski – Putin, jer je Putin glavni

„Odavno smo želeli direktan razgovor predsednika Ukrajine i Vladimira Putina, jer svi razumemo da je on taj koji donosi konačne odluke, posebno sada“, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba u direktnom televizijskom prenosu.

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba Foto: Lev Radin/PACIFIC PRESS / Sipa Press / Profimedia

21:17 – Pentagon: Rusija je već angažovala sve snage, sada pokušava da regrutuje Sirijce

Američko ministarstvo odbrane dalo je novu procenu stanja u Ukrajini i kažu da je Rusija dosada angažovala gotovo sve snage koje je prikupila za invaziju na Ukrajinu.

Kako piše Gardian već je angažovano 127 taktičkih grupa. Lansirano je više od 625 projektila, uglavnom raketa zemlja-zrak kratkog i srednjeg dometa i krstarećih projektila.

Ruski tenkovi Foto: EPA-EFE/STRINGER

21:05 – Zelenski apelovao na američke Jevreje da mu pruže podršku

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je danas na američke Jevreje da mu pruže podršku, upoređujući rusku vojsku koja razara njegovu zemlju sa vojskom nacističke Nemačke koja je marširala Evropom, preneo je Rojters.

20:56 – Bajden, Makron, Šolc i Džonson o Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden i lideri Francuske, Nemačke i Velike Britanije ponovo su večeras u razgovoru putem video konferencije potvrdili odlučnost da nastave da podižu cenu za „neizazvanu i nepravdanu invaziju Rusije na Ukrajinu“, saopštila je Bela kuća.

20:40 – SAD se sprema da zabrani uvoz ruske nafte
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je spremna da uvede zabranu na uvoz ruske nafte u SAD i bez učestvovanja saveznika u Evropi, javlja Rojters.

20:27 – Uskoro četvrta runda pregovora Rusije i Ukrajine

Očekuje se da će četvrta runda pregovora sa Ukrajinom biti održana u „veoma, veoma bliskoj budućnosti“, rekao je jedan od ruskih pregovarača, izvestio je Rojters. Nakon današnjih pregovora u Belorusiji bez značajnih rezultata, ruski pregovarač Leonid Slucki je rekao da će sledeća runda pregovora biti održana uskoro, ali nije precizirao datum.

„Sledeća četvrta runda pregovora će biti održana u Belorusiji u veoma, veoma bliskoj budućnosti. Neću navesti tačan datum koji će biti određen možda sutra“, rekao je Slutski za rusku državnu televiziju.

Leonid Slucki Foto: TANJUG/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP

20:18 – U Nemačkoj je do sada registrovano 50.294 izbeglica iz Ukrajine

U Berlin stiže svakodnevno više od 10.000 ljudi, preneo je danas Dojče vele i dodao da Velika Britanija prima samo ograničen broj izbeglica i to po uobičajenoj proceduri.

20:14 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će se sutra putem video-linka obratiti britanskom parlamentu.

Obraćanje su ukrajinski mediji nazvali istorijskim.Nakon obraćanja ukrajinski predsednik će odgovarati na pitanja.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

19:25 – Pad ruske rublje zbog rata

Ruska rublja pala za 21 odsto na novi rekordno nizak nivo od 147 rubalja za američki dolar, javlja Spectator Index.

19:10 – Treća runda pregovora Rusije i Ukrajine je završena.

„Danas nema rezultata koji značajno poboljšavaju situaciju“, rekao je član pregovaračkog tima iz Ukrajine Mihail Podoljak, javlja NEXTA. Šef ruskog pregovaračkog tima Vladimir Medinski je rekao da očekivanja Moskve od pregovora sa Ukrajinom nisu ispunjena. Obe strane su saopštile da će pregovori biti nastavljeni. Više pročitajte u posebnoj vesti.

Vladimir Medinski
Vladimir Medinski Foto:Tanjug/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

18:53 – Kamionom se zabio u kapiju ruske ambasade u Dablinu
Ruska ambasada optužila je irsku vladu za kršenje međunarodnog prava nakon što je danas posle podne veliki kamion provalio kapiju ruske ambasade u Dablinu, javljaju agencije. Pročitajte više u posebnoj vesti.

18:40 – Tirana: Počasni konzulat Albanije u Harkovu uništen u napadu ruskih snaga
Albansko ministarstvo za Evropu i spoljne poslove najoštrije je osudilo uništenje počasnog konzulata Albanije u Harkovu u Ukrajini.
Na Tviteru albanskog ministarstva, uz fotografije uništene zgrade, objavljeno je da osuđuju rusku agresiju i da počinioci ovog dela moraju odgovarati.

18:27 – Komesarijat Srbije objavio kontakte za pomoć izbeglicama iz Ukrajine

Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije objavio je kontakt telefon i mejl adresu za izbeglice iz Ukrajine i one koji su ih primili u Srbiji.

Komesarijat je na svom sajtu naveo da je kontakt telefon 064/828 3171, a mejl adresa: [email protected].

Foto: REUTERS/Lukasz Glowala

18:20 – Ubijen gradonačelnik Gostomela Jurij Prilipko

Ubijen gradonačelnik Gostomela Jurij Prilipko, tvrde ukrajinski zvaničnici. Prema istom izvoru Prilipko je umro dok je delio leb i lekove onima kojima je to potrebno. „Umro je kao junak ali nažalost zbog ruskih napada nemoguće je za sada obaviti sahranu“, rekli su zvaničnici. Pročitajte više u posebnoj vesti.

17.48 – Kanada sankcioniše 10 Rusa 

Kanada će zbog ruke invazije na Ukrajinu sankcionisati 10 Rusa bliskih režimu na vlasti, kazao je danas premijer Kanade Džastin Trudo.

Džastin Trudo Foto: REUTERS/Blair Gable

„Kanada danas najavljuje nove sankcije protiv 10 pojedinaca koji su saučesnici u ovoj neopravdanoj invaziji, uključujući bivše i sadašnje visoke vladine zvaničnike, oligarhe i pristalice ruskog rukovodstva. Imena ovih pojedinaca potiču sa liste koju je sastavio zatvoreni opozicioni lider Aleksej Navaljni“, kazao je Trudo na današnjoj konferenciji za novinare u Londonu.

17:25 – Vazdušni napad na fabriku u Makarovu, 13 žrtava

Tela 13 osoba izvučena su danas iz ruševina nakon vazdušnog napada na fabriku hleba u ukrajinskom gradu Makarovu u Kijevskoj oblasti, saopštile su lokalne službe za hitne slučajeve. Kako javljaju ukrajinski mediji, reč je telima 13 civila.

Veruje se da je oko 30 ljudi bilo u fabrici u trenutku napada, prenosi Rojters.

17:15 – Šolc: Nastavljamo saradnju s ruskim energetskim kompanijama

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da se snabdevanje ruskim energentima ne može zameniti preko noći zbog čega je odlučeno da Nemačka nastavi da posluje sa ruskim kompanijama.

Dodao je da će se istovremeno tražiti alternativa za ruske isporuke nafte i gasa biti nastavljene.

Zapadni mediji izveštavaju da je nemački kancelar upozorio da bi zabrana uvoza ruske nafte i gasa, u okviru sankcija uvedenih Moskvi zbog vojne akcije u Ukrajini, mogla da ugrozi energetsku bezbednost Evrope i dodao da je „Evropa zato namerno iz sankcija izuzela isporuke energenata iz Rusije“.

Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

17:01 – Koji ukrajinski gradovi su pod ruskom kontrolom

Dvanaesti dan ruske invazije na Ukrajinu obeležila je ofanziva na gradove na jugu i istoku Ukrajine, dok se na severu izbeglice i dalje kreću ka susednim zemljama. Koje sve gradove kontrolišu ruske trupe, pročitajte u posebnom tekstu. 

Foto: Slađana Đermanović/Nova.rs

16:56 – Britanija izdvaja 230 miliona dolara za pomoć Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson najavio je da će njegova zemlja uputiti dodatnih 230 miliona dolara pomoći Ukrajini.

„Ovo je trenutak da prijatelji Ukrajine stvore koaliciju humanitarne, ekonomske i odbrambene vojne podrške kako bi osigurali da Putin ne uspe u ovoj katastrofalnoj invaziji“, rekao je Džonson.

Vitalij Kličko Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

16:51 – „Putinovi tenkovi će gaziti Ukrajinu još 15 dana, onda sledi preokret“

Vojni analitičar Robert Barić rekao je da se 12. dan rata u Ukrajini vidi da je ruska operacija zapela. Originalno je izgledalo da će se raditi o većem broju manjih upada i pritisaka, sa dizanjem tenzija, ali ne tako da se izazove veća reakcija Zapada. Prema njegovoj proceni, ruske snage će još 15 dana moći da izvode vojne operacije, a onda sve staje najmanje mesec dana zbog blata i topljenja snega. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

16:41- Kanada najavljuje nove sankcije Rusiji

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je nove sankcije protiv 10 osoba zbog ruskih operacija u Ukrajini. On je rekao da će sankcije „ciljati bivše i sadašnje zvaničnike, oligarhe i pristalice ruskog predsednika Vladimira Putina“.

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

16:25 – Prva fotografija sa nove runde pregovora

Beloruska opoziciona agencija Nexta objavila je fotografiju sa treće runde pregovora Rusije i Ukrajine.

16:21 – Makron: Situacija sve gora i gora

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je situacija u Ukrajini svakim danom sve gora, zbog čega će Francuska nastaviti da vrši pritisak na Rusiju kroz sankcije.

„Situacija se pogoršava svakim danom. Ljudi umiru, a mi nismo uspeli da postignemo prekid vatre“, rekao je Makron.

Železnička stanica Kijev Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

16:10 – Sastanak Saveta bezbednosti UN o krizi u Ukrajini

Savet bezbednosti UN održaće danas sastanak na kom će biti reči o humanitarnoj krizi u Ukrajini.

Železnička stanica Kijev Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

15:49 – Počela treća runda pregovora

Počela je treća runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije u Belorusiji. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prethodno je izjavio da rat može da stane u bilo kom trenutku, ukoliko Kijev ispuni zahteve Rusije.

„Trebalo bi da donesu amandmane na Ustav prema kojima bi Ukrajina odbacila sve napore da uđe u bilo koji vojni blok“, rekao je Peskov misleći na NATO savez.

Pored toga, Rusija želi da Ukrajina prizna aneksirani Krim kao rusku teritoriju, kao i nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Gomel, Gomelj, Ukrajina, Rusija, pregovori
Foto: Sergei Kholodilin / TASS / Profimedia

15:27 – Uskoro počinju pregovori

Član ukrajinske delegacije Mihail Podoljak objavio je na Tviteru da će za nekoliko minuta početi pregovori sa Rusijom na poljsko-beloruskoj granici.

15:21 – Blinken: NATO po prvi put aktivira odbrambene planove u istočnoj Evropi

NATO savez je po prvi put u istoriji aktivirao odbrambene planove za istočni deo bloka, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti. 

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA/DARREN PATEMAN/ROMAN PILIPEY/Kyiv Oblast Police/Handout via REUTERS

15:03 – UN: U sukobima stradalo najmanje 400 civila

Kancelarija UN za ljudska prava objavila je da je od početka ruskih operacija u ovoj zemlji zabeleženo ukupno 406 smrtnih slučajeva među civilima, a više od 800 je povređeno.

Foto: Laine Nathan/ABACA / Abaca Press / Profimedia

14:45 – EU će razmotriti zahtev za članstvo Ukrajine u narednim danima

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će se o hitom prijemu Ukrajine u EU razgovarati „narednih dana“.

„EU čvrsto stoji na strani Ukrajine u naporima da se ublaži patnja koju je nanela agresija Rusije i osigura nuklearna bezbednost“, poručio je Mišel.

14:38 – I Rusi stigli na pregovore, fokus humanitarni koridori

Ruska delegacija stigla je na pregovore sa Ukrajinom koji će se održati na poljsko-beloruskoj granici. Kako su članovi delegacija ranije istakli, najviše vremena danas će posvetiti humanitarnim koridorima, kojima će civilima biti omogućeno da napuste Ukrajinu.

Gomel, Gomelj, Ukrajina, Rusija, pregovori
Foto: Sergei Kholodilin/BelTA/Handout via REUTERS

14:29 – EU sprema novi paket sankcija Rusiji

Evropska unija priprema dodatne sankcije Rusiji zbog „nesmotrenosti Kremlja prema građanima uključujući žene, decu i muškarce“, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

14:07 – Ukrajinska delegacija stigla na pregovore

Ukrajinska delegacija stigla je na belorusko-poljsku granicu na zakazane pregovore sa Rusijom. Kako je ranije najavljeno, oni će biti održani u 16 časova po lokalnom vremenu.

Pregovori Ukrajina i Rusija
Pregovori Ukrajina i Rusija Foto:Tanjug/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

13:49 – Oštre reči Makrona o Putinu: Licemer, civili se moraju evakuisati iz Ukrajine

Francuski predsednik Emanuel Makron izneo je niz optužbi i uvreda na račun svog ruskog kolege Vladimira Putina, nakon što humanitarni koridori koji bi omogućili evakuaciju civila iz granatiranih područja u Ukrajini treći dan nisu realizovani.

Makron je optužio Putina za licemerje i cinizam zbog insistiranja Moskve otvori humanitarne koridore kako bi omogućila evakuaciju civila iz nekoliko ukrajinskih gradova, ali samo ukoliko oni vode u Rusiju ili Belorusiju, prenela je agencija AFP. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

13:31 – Peskov: Rat može da prestane, ali…

Uoči početka treće runde pregovora ruske i ukrajinske delegacije koja će se verovatno održati u Belorusiji, portparol Kremlja Dmitrij Peskov još jednom je istakao da je Rusija spremna da zaustavi vojnu akciju, ako Kijev ispuni postavljene uslove. Koji su to uslovi, pročitajte u posebnoj vesti.

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

13:02 – Pregovori delegacija počinju u 16 časova

Treća runda pregovora između Ukrajine i Rusije trebalo bi da počne u 16 ​​časova po ukrajinskom vremenu, naveo je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak na Tviteru.

12:45 – Ruski i ukrajinski ministri spoljnih poslova stižu u Tursku na pregovore

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu najavio je da će 10. marta u Antaliji biti održan sastanak sa ruskim i ukrajinskim ministrima spoljnih poslova, javlja turski dnevnik Hurijet. 

12:40 – Medvedev proziva Zapad: Kolege, čestitam vam rekordnu cenu gasa

Bivši predsednik Rusije, a sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dimitrij Medvedev ponovo se oglasio u vezi cene gasa koja je dostigla rekordni nivo. Medvedev je sarkastično čestitao cenu gasa kolegama sa zapada. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti. 

Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

12:36 – Nastavljaju se ruski napadi na Marijupolj i Volnovaku

Ruski napadi na opkoljene južne ukrajinske gradove Marijupolj i Volnovaka nastavljeni su i danas. Jedan čovek koji je pre dva dana pobegao iz Volnovake ispričao je za CNN o uslovima u gradu, gde je dane proveo krijući se u podrumu.

„Ljudi su tu već 11 dana. Neki su izašli, ali ih ima još oko 450. Ljudi su bolesni, nema toaleta. Žene i devojke koriste kantu za toalet“, rekao je on.

Marijupolj, Ukrajina, rat
Foto: Twitter @AyBurlachenko via REUTERS

12:32 – Višegradska četvorka o Ukrajini

Premijeri zemalja Višegradske četvorke – Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke – sastaće se u Londonu u utorak kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

12:12 – Koju su pomoć SAD i NATO poslali Ukrajini

Sjedinjene Američke Države i druge članice NATO-a do sada su poslale Ukrajini 17.000 protivtenkovskih projektila i 2000 protivvazdušnih projektila Stinger, rekao je visoki američki zvaničnik za CNN.

Čak i pre nego što je ruska invazija počea 24. februara, nebo iznad Evrope je bilo ispunjeno vojnim teretnim avionima SAD, i drugim, posebno C-17. Letovi su premeštali trupe duž istočnog krila NATO-a ali su i premeštali oružje do prelaza gde se može isporučiti Ukrajini. Tempo letova se samo povećavao.

Ukrajinska vojska Makariv Ukrajina
Ukrajinska vojska Makariv Foto:EPA-EFE/STR

12:08 – Rusija objavila spisak „neprijateljskih zemalja“

Vlada Ruske federacije odobrila je spisak stranih država i teritorija koje „vrše neprijateljske akcije protiv Rusije“.

Na toj listi su: Australija, Velika Britanija, zemlje EU, Island, Kanada, Lihtenštajn, Monako, Novi Zeland, Norveška, Koreja, San-Marino, Singapur, SAD, Tajvan, Ukrajina, Crna Gora, Švajcarska, Japan, prenose RIA Novosti. Više o ovome pročitajte u posebnoj vesti.

12:02 – Ruska delegacija stigla u Belorusiju

Ruska delegacija stigla u Belorusiju, danas bi trebala da se održi treća runda pregovora.

12:01 – Ukrajinci tvrde da su ubili preko 11.000 ruskih vojnika

Ukrajinska vojska tvrdi da su dosad ubili preko 11.000 ruskih vojnika. Kažu i da su uništili 46 aviona, 290 tenkova, kao i preko 1500 raznih drugih vojnih vozila.

11:56 – Blinken uverio Litvaniju u zaštitu NATO-a

Američki državni sekrater Entoni Blinken uverio je Litvaniju u zaštitu NATO-a i američku podršku kada je započeo posetu trima baltičkim državama koje su zabrinute zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Sve bivše sovjetske republike Letonija, Litvanija i Estonija su članice NATO-a i Blinken ima za cilj da ih uveri u njihovu bezbednost u slučaju da Rusija odluči da proširi svoje vojne operacije.

Entoni Blinken
Entoni Blinken Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

11:47 – Teške borbe oko Kijeva

Prema ukrajinskim zvaničnicima i sadržajima na društvenim mrežama, došlo je do teških borbi rano u ponedeljak na širom području od severa prema zapadu Kijeva.

Čini se da su ruske snage krenule u ofanzivu u nekoliko oblasti kako bi stigle do ukrajinske prestonice.

„Sa ekstremnim besom, neprijatelj uništava Buču, Hostomel, Vorzel i Irpin. Oni namerno ubijaju civile“, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Više izveštaja govori o jakoj vatri u sva tri okruga u ponedeljak dok civile nastavljaju da beže od borbi.

Ukrajina, Kijev, rat
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

11:43 – Ideja o sastanku o održavanju bezbednosti nuklearnih elektrana u Ukrajini

Rusija podržava ideju šefa atomske straže UN-a Rafaela Grosija o trilaterlanom sastanku sa Ukrajinom o održavanju bezbednosti tamošnjih nuklearnih objekata tokom ruske invazije – ali ne u Černobilju, kako Grosi želi rekao je izaslanik Moskve.

„Rusija je podržala Grosijevu ideju o trilateralnom sastanku i očekujemo da će i Ukrajinci biti kooperativni“, rekao je ponedeljak novinarima ruski ambasador pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Mihail Uljanov.

„Verujem da Černobilj nije najbolje mesto za takav sastanak. U svetu postoje brojne prestonice“, dodao je.

Ukrajina, Zaporožje, rat,
Foto: Zaporizhzhya NPP via YouTube/via REUTERS

11:22 – Ruske snage nastavljaju ofanzivu ka strateškom lučkom gradu Mikolajevu

Ruske trupe nastavile su u ponedeljak ujutro napad na strateški lučki grad Mikolajev, a zvaničnici su upozorili stanovnike da ostanu u svojim skloništima. Regionalni guverner Vitalij Kim u poruci na Telegramu naveo je: „Idemo u ofanzivu. Neprijatelj je ušao na naš aerodrom“.

Upozorenje o napadu usledilo je nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Mikolajeva Oleg Senkevič rekao da je grad u zoru pogođen ruskim projektilima. Jedna osoba je poginula, a tri su povređene u granatiranju, rekao je za CNN zvaničnik jedne mikolajevske bolnice.

10:54 – Kina spremna da posreduje

Najviši kineski diplomata je nagovestio da je Peking spreman da „posreduje“ između Rusije i Ukrajine.

„Kina je spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju mirovnih pregovora i da radi sa međunarodnom zajednicom na sprovođenju neophodnog posredovanja, kada je to potrebno“, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na godišnjoj konferenciji za novinare.

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

10:40 – Ukrajina odbila humanitarne koridore koji vode ka Rusiji

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da predlog Rusije za evakuaciju civila iz Kijeva, Marijupolja i Harkova nije prihvatljiva opcija jer vode ka Rusiji i Belorusiji.

Umesto toga, ona predlaže evakuaciju preko Lavova i zapada Ukrajine.

Foto: REUTERS/Carlos Barria

10:33 – Rusi tvrde: Otvoreno šest humanitarnih koridora

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske oružane snage otvorile šest humanitarnih koridora od Kijeva do beloruskog Gomelja.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je da su koridori otvoreni u 10 časova po moskovskom vremenu.

Foto: REUTERS/Carlos Barria

10:20 – Počeo postupak protiv Rusije u Hagu

U Hagu, pred Međunarodnim sudom pravde, počeo je proces po tužbi Ukrajine protiv Rusije. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti. 

Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia

10:05 – Ruska delegacija krenula na pregovore

Prema navodima ruskih medija, delegacija te zemlje koja će učestvovati na pregovorima sa Ukrajinom krenula je u susednu Belorusiju.

09:56 – EU razmatra uvođenja novih sankcija

Ministri finansija zemalja članica EU danas će razmatrati uvođenje novih sankcija Rusiji.

09:41 – Ukrajinci tvrde: Osam ljudi poginulo tokom granatiranja Harkova

Najmanje osam ljudi je poginulo tokom granatiranja stambenih naselja u Harkovu u poslednja 24 sata, saopštila je ukrajinska služba za vanredne situacije.

Ukrajina Harkov
Ukrajina Harkov Foto:EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

09:23 – „Za vas neće biti mirnog mesta na ovoj zemlji. Osim groba“

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je obećao da će kazniti „svakog skota“ koji je počinio zverstva tokom invazije na Ukrajinu. Ove reči dolaze usred gneva zbog ruskog granatiranja civila dok su pokušavali da pobegnu iz područja na periferiji Kijeva, pri čemu je stradala jedna porodica.

Predsednik je u video obraćanju u nedelju uveče rekao: „Samo su pokušavali da pobegnu iz grada. Cela porodica. Koliko je takvih porodica umrlo u Ukrajini. Nećemo oprostiti. Nećemo zaboraviti. Kaznićemo sve koji su počinili zločine u ovom ratu“.

Ruskim snagama koje su napale Irpin, Zelenski je poručio: „Za vas neće biti mirnog mesta na ovoj zemlji. Osim groba“.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

09:05 – Kina će pružiti humanitarnu pomoć Ukrajini

Kineski Crveni krst pružiće humanitarnu pomoć Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova Vang Ji, ponavljajući poziv za nastavak diplomatskih pregovora.

On je istakao da je prijateljstvo Kine sa Rusijom „čvrsto kao kamen“ i da su izgledi za saradnju veoma široki.

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

09:00 – „Stav Rusije o humanitarnim koridorima je nemoralan“

Portparol ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je opisao stav Rusije o humanitarnim koridorima kao „potpuno nemoralan“.

Ukrajinskim građanima bi trebalo da bude dozvoljeno da napuštaju svoje domove preko ukrajinske teritorije, rekao je portparol Zelenskog.

„Ovo je potpuno nemoralna priča. Patnja ljudi se koristi za stvaranje željene televizijske slike“, rekao je portparol u pisanoj izjavi koju je citirala novinska agencija Rojters.

Foto: AP Photo/Daniel Cole

„Ovo su državljani Ukrajine, oni bi trebali da imaju pravo da se evakuišu na teritoriju Ukrajine“, dodao je on.

08:55 – Makron „nije tražio koridore za Rusiju“

Francuski predsednik Emanuel Makron negira da je tražio da koridori za evakuaciju vode u Rusiju, prenosi francuska novinska agencija BFMTV.

„Predsednik Makron nije tražio koridore za Rusiju posle razgovora sa Vladimirom Putinom. On uporno traži da se pusti civilno stanovništvo i da se dozvoli transport za pomoć. To je još jedan način da Putin progura svoj narativ i kaže da su Ukrajinci ti koji su agresori, a da su oni ti koji nude azil svima“, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Foto: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia

08:45 – Raste broj Ukrajinaca koji beže u Poljsku

Ukupno oko 1,067 miliona Ukrajinaca je pobeglo u Poljsku od početka ruske invazije od 24. februara. Samo u nedelju je granicu prešlo oko 142.300 izbeglica, saopštila je poljska granična straža.

„Saobraćaj na poljsko-ukrajinskoj granici se povećava, danas oko 7 ujuro u Poljsku je iz Ukrajine stigleo oko 42.000 ljudi“, stoji u saopštenju.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

08:40 – Velika Britanija šalje pomoć Ukrajini

Velika Britanija će Ukrajini osigurati dodatnih 100 miliona dolara putem Svetske banke, a sve u cilju kako bi joj pomogla da ublaži finansijske pritiske uzrokovane ruskom invazijom, saopštio je kabinet premijera Borisa Džonsona.

Foto: AP Photo/Oleksandr Ratushniak

08:35 – Patrijarh Porfirije: Molimo se za mir u Ukrajini

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije pozvao je vernike da se u ove dane naročito mole za mir u Ukrajini, uz nadu da što pre dodje do „mirovnih razgovora umesto rata, jer mir nema cenu“.

Patrijarh Porfirije na sinoćnjem bogosluženju u hramu Svetog Save na Vračaru, rekao je da se za mir molimo, ali u ove dane posebno i naročito kao ljudi i kao hrišćani za mir u Ukrajini.

„Naša lična sećanja, sećanja svakoga od nas, na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nisu prestala budu veoma živa medju nama, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to medju našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima“, rekao je patrijarh, a prenela je Informativna služba SPC.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

08:28 – Neki humanitarni koridori vode ka Belorusiji i Rusiji

Kako BBC prenosi, Rusija je rekla da će otvoriti nove humanitarne koridore kako bi omogućila evakuaciju civila.

Rute za evakuaciju koje je objavila ruska novinska agencija RIA Novosti pokazuju da će civili moći da odu u Rusiju i Belorusiju.

Koridor iz Kijeva vodiće do ruskog saveznika Belorusije, a civili iz Harkova imaće koridor koji vodi ka Rusiji. Koridori iz gradova Marijupolja i Sumija vodiće i do drugih ukrajinskih gradova i Rusije, prenosi agencija AFP.

Ukrajina, Kijev, rat
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

08:25 – Prekid vatre

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da će obustaviti vatru u deset sati po moskovskom vremenu. Cilj prekida vatre je evakuacija civila iz nekoliko ukrajinskih gradova poput Kijeva, Harkova i Marijupolja.

Ministarstvo je objavilo da je u pitanju ispunjavanje ličnog zahteva francuskog predsednika Emanuela Makrona, a da su svi relevantni detalji već su dostavljeni međunarodnoj zajednici.

Foto: AP Photo/Oleksandr Ratushniak

08:15 – Priprema za treći krug mirovnih pregovora

Treći krug mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije trebao bi da se održi danas. Rusija je jutros najavila prekid napada i otvaranje humanitarnih kroidora iz nekoliko gradova.

Pregovarački timovi dve države sastali su su poslednji put u regiji Brest u zapadnoj Belorusiji.

Tom prilikom je dogovoreno uspostavljenje humanitarnih koridora u Mairupolju i Volnovaki kako se sprovela evakuacija civila. Pokušaj evakuacije ljudi iz Marijupolja propao je tokom vikenda.

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

08:10 – Anonimusi tvrde da su hakovali ruske TV stanice

Hakerska grupa „Anonimusi“ tvrde da su hakovali ruske državne tv emisije kako bi prikazali snimke rata u Ukrajini.

U objavi na Tviteru, „Anonimusi“ su rekli da su hakovali kanale uključujući Rusija 24, Prvi kanal i Moskva 24, pored ruskih striming servisa Vink i Ivi.

BBC nije u mogućnosti da nezavisno proveri ove tvrdnje.

08:00 – Poginulo osam civila u Irpinu

Osam civila ubijeno je usred evakuacije u Irpinu, okrugu zapadno od Kijeva koji je u nedelju bio izložen intenzivnom granatiranju, rekao je gradonačelnik Irpina Oleksander Markušin u saopštenju na Telegramu.

Markušin je rekao da su Rusi otvorili vatru tokom evakuacije preko mosta.

„Poginula je porodica“, rekao je on, „pred mojim očima umrlo je dvoje male dece i dvoje odraslih“.

Foto: AP Photo/Andriy Dubchak

07:55 – Cena nafte skočila na 130 dolara po barelu

Nakon što je prošle nedelje porasla za 21 odsto, evropska nafta Brent je jutros nastavila uspon usled rizika da će Sjedinjene Države i Evropa uvesti sankcije na izvoz ruske nafte.

07:40 – Međunarodni sud pravde razmatra tužbu Ukrajine 

Međunarodni sud pravde (MSP) razmatraće danas i sutra tužbu koju je Kijev pokrenuo protiv Moskve za planiranje genocida u Ukrajini.

Sud je nedavno naveo da deluje na zahtev Ukrajine koja optužuje Rusiju za planiranje genocida i za namerno ubijanje ljudi ukrajinske nacionalnosti.

Foto: AP Photo/Oleksandr Ratushniak

07:35 – Ukrajinci tvrde da su ponovo zauzeli Čuhujev 

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su od jutros vojne snage ponovo zauzele istočni grad Čuhujev. Generalštab Ukrajine tvrdi da su tom prilikom naneti veliki gubici moskovskim snagama.

Pored toga, Ukrajinci kažu da su tokom bitke za grad koji ima 31.000 stanovnika poginula dva visoka pozicionirana ruska komandanta.

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

07:20 – Nastavljeno bombardovanje, granatiran grad Mikolajev 

Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandar Senkevič rekao je da su od jutros nastavljena granatiranja ovog grada, a prema njegovim rečima ruske snage su zađale stambene objekte.

„U gradu ima mnogo granata koje nisu eksplodirale, ne prilazite im, ne podižite ih i ne pokušavajte sami da ih pomerite“, upozorio je gradonačelnik Senkevič.

07:10 – U Rusiji uhapšen sveštenik zbog antiratnih propovedi

Aktivisti izveštavaju da je u Rusiji uhapšen sveštenik koji je u nedelju držao antiratnu propovod.

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Kako prenosi BBC, sveštenik je priveden neposredno nakon što je održao službu u selu Karabanovo.

Sveštenik je meštanima opisivao kako izgleda granatiranje ukrajinskih ratova, a pored toga delio je i antiratne fotografije.

07:00 – Rusija tvrdi da će otvoriti nekoliko humanitarnih koridora 

Rusija je najavila da će otvoriti nekoliko humanitarnih koridora od 10 sati, kako bi se omogućila evakuacija nekoliko ukrajinskih gradova u kojima se vode najžešće borbe. Kako prenosi AFP, među ovim gradovima su i Kijev, ali i opkoljeni grad Marijupolj.

Ukrajinski zvaničnici još uvek nisu potvrdili ove tvrdnje koje dolaze iz Moskve.

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

Bonus video: Rusi u oblasti Kijeva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram