Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Grad Beograd će obezbediti komunalni red ako Evroprajd bude održan, a lično nisam homofobičan ni ksenofobičan, niti ova gradska uprava ima bilo šta protiv bilo koga, i mislim da LGBT populacija treba da ima jednaka prava sa svima, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je za TV Prva rekao da ako manjina očekuje poštovanje većine, onda treba da se poštuju i neke tradicionalne vrednosti u društvu.

„Da li sam presrećan zbog te organizacije – nisam, da li ću joj stati na čelo – naravno da neću, da li će Beograd obezbediti komunalni red – da, hoćemo. A što se tiče odluke o održavanju i bezbednosti – ona je na nacionalnom nivou i na strani policije“, rekao je Šapić.

On misli „da je glavni problem te manifestacije nije to što neko hoće da izrazi drugačiju seksualnu orijentaciju, već u tome kako ona izgleda“.

„Ono što smo viđali na televizijama se kosi sa nekim našim tradicionalnim vrednostima, a bio bih protiv takve manifestacije i da je organizuju heteroseksualci“, rekao je Šapić.

Zaključio je da su „ova zemlja i ova vlast“ pokazale da imaju širine i razumevanja i za ljude različite seksualne orijentacije, verske i nacionalne pripadnosti.

„Pešikan formalno nije bio na funkciji“

Šapić je kazao i da su dezinformacije da je smenio pomoćnika Dragana Pešikana nakon pet dana od njegovog imenovanja, navodeći da on formalno nikada nije postao pomoćnik gradonačelnika.

„Ja jesam potpisao njegovo postavljanje, ali ono nikada nije postalo pravosnažno zato što se ispostavilo da ne ispunjava neke druge uslove, prosto nije mogao“, kazao je Šapić za TV Prva.

Šapić je naveo da će Pešikan biti njegov savetnik u oblasti sporta i kulture i da ga poznaje 20-30 godina.

Govoreći o smenama 14 direktora javnih gradskih preduzeća i ustanova, Šapić je kazao da su neki smenjeni, neki sami podneli ostavke, a da je nekima istekao mandat.

Gradonačelnik je naveo da su novi izabrani u statusu vršioca dužnosti direktora, navodeći da je to zakonska obaveza i da Skupština grada ne može da postavi direktore.

„Zakon kaže da Skupština grada imenuje vršioce dužnosti i oni na toj funkciji mogu da budu najduže godinu dana, a onda Skupština grada u tom roku formira komisiju koja će da raspiše konkurs na koji mogu da se prijave i oni neki drugi i tek će tada da bude izabran direktor“, rekao je Šapić.

Na pitanje da li su smenjeni direktori bili kadrovi bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Šapić je rekao da ne zna, ali da ako jesu, „onda mu nije baš bio neki izbor“.

BONUS VIDEO: Vučić: Imamo važnijih stvari od Evroprajda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)