Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT, Yadid Levy / robertharding / Profimedia

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas rezoluciju kojom se zemljama članicama EU preporučuje da napredak u pregovorima sa Srbijom uslove ne samo uvođenjem sankcija Rusiji, već i vidljivim napretkom u reformama. Istovremeno su usvojeni i amandmani koji se odnose na Srbiju, a u jednom od njih se zahteva i preispitivanja pretpristupnih bilateralnih i EU fondova za našu zemlju i projekata koji se iz njih finansiraju.

Pročitajte još...

Srbija već dugo stoji na evropskom putu, a od rata u Ukrajini i odluke srpskih vlasti da se ne uskladi sa sankcijama Evropske unije prema Rusiji naš položaj je još gori. U prvom nacrtu izveštaja o strategiji proširenja EU predlagao se čak prekid pregovora sa Srbijom, da bi potom četiri poslaničke grupe (socijalista i demokrata, liberala, Evropske narodne partije i zelenih) napravile kompromis.

U finalnom tekstu koji je pripremio izvestilac za novu strategiju proširenja Tonino Picula, a koji je danas usvojen u Evropskom parlamentu, preporučuje se državama članicama da sa Srbijom ostvari dalji napredak u pregovorima samo ako se uskladi sa sankcijama Evropske unije Rusiji i ostvari vidljiv napredak u reformama.

Takođe, u ovom dokumentu EP piše i da je potrebno pojačati konstruktivan angažman EU sa vlastima Srbije i Kosova da bude postignut sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa u okviru dijaloga Beograda i Prištine”.

Poslanici EP usvojili su i amandman, koji su podneli poslanici EP iz Hrvatske i Portugala Tonino Picula i Pedro Markes, a tim amandmanom Srbija se poziva da se sistematski uskladi sa restriktivnim merama EU i opštom politikom prema Rusiji, kao i da demonstrira “napredak u demokratiji i vladavini prava”, te da prihvati “vrednosti i prirotete EU”.

Takođe, preporučuje se da budu preispitani svi bilateralni i fondovi EU za Srbiju, koji su od koristi srpskoj vlasti.

“…a naročito projekti u Srbiji koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije“, piše u amandmanu koji je danas usvojen.

Imajući u vidu da Srbija ozbiljno kaska u reformama i da nema nameru da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, ovako oštar tekst rezolucije EP (sa usvojenim amandmanom ili bez njega) nije neočekivan.

Podsetimo, Tonino Picula, izvestilac EP za novu strategiju proširenja, predstavio je juče nacrt Rezolucije o proširenju na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta. On je poručio da proširenje mora dobiti novi zamah, da bude predvidljiva i ubedljiva, dok svaki kandidat za članstvo mora biti vrednovan prema napretku u evropskim reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Picula je rekao i da bi u pregovorima o zatvaranju poglavlja odluke trebalo da se donose kvalifikovanom većinom članica EU, dok bi za konačan završetak pristupne procedure sve članice Unije morale da se slože jednoglasno. On je dodao da je važno da se fondovi podrške EU otvaraju kandidatima za članstvo čim ispune uslove za neka poglavlja klastera, a ne da su ta sredstva dostupna tek kada postanu punopravne članice Unije.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ocenio je da je EU napredovala uvođenjem nove metodologije i klastera, kolektivno povezanih poglavlja, ali je i podvukao da je za promovisanje proširenja, kao geopolitičkog prioriteta, neophodno da postoji političke volje kako članica EU tako i zemalja na putu ka Uniji.

BONUS VIDEO: Evropski parlament izglasao da se preispita novčana pomoć EU Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare