Tanja Miščević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, smatra da je rezolucija, koju je danas usvojio Evropski parlament, rezultat pogrešne percepcije i fokusa na samo jedno pitanje, a to su sankcije prema Ruskoj Federaciji.

„Rezolucija Evropskog parlamenta je rezultat pogrešne precepcije koja se odnosi, pre svega, na fokusiranje na samo jedno pitanje. To jedno pitanje jeste usklađivanje u procentima sa spoljno-političkim stavovima EU i još mnogo konketnije, restrikivne mere ili da prevedem, sankcije prema Ruskoj Federaciji“, rekla je Miščević pred novinarima, a prenela televizija N1.

Ona je to navela novinarima u Strazburu odgovarajući na pitanje N1 o percepciji Srbije u EU i šteti posle usvajanja ove rezolucije.

Evropski parlament u Strazburu usvojio je rezoluciju da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi znatan progres u reformama. Takođe, evroposlanici su podržali i da fondovi EU za Srbiju budu uslovljeni na isti način.

Kako je objavljeno na sajtu Evropskog parlamenta, nikakve alternative ne bi trebalo da zamene proširenje, i takođe treba reformisati proces donošenja odluka u pristupnom procesu i nove članice prihvatati kvalifikovanom većinom umesto jednoglasnošću.

BONUS VIDEO: Evropski parlament izglasao da se preispita novčana pomoć EU Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare