Emanuel Žiofre Foto: Printscreen/N1

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je večeras da je Sbrija ispunila uslove za otvaranje Klastera 3 još prošle godine, ali da to da li će on biti otvoren zavisi od članica EU koje, kako je rekao, gledaju širu sliku.

Na pitanje da li budućnost Srbije zavisi prvenstveno od kosovskog pitanja, i da li očekuje da otvorimo neki klaster do kraja godine, šef delegacije EU u Srbiji je podsetio da je još prošle godine zaključeno da su prelazni parametri ispunjeni za Klaster 3.

„Odluka je na zemljama članicama, one moraju da odluče i posmatraće širu sliku i sveukupni kontekst, čak iako spoljna i bezbednosna politka nisu osnovni aspekt one imaju važnu ulogu u celom procesu i to je kontekst u kojem posmatramo sve ovo trenutno, rekao je Žiofre.

Pitanje dijaloga Beograda i Prištine ima fundamentalni aspekt na putu ka EU, i zato smo posvećeni dijalogu, rekao je on i naglasio da su upravo zato EU i Miroslav Lajčak direktno angažovani u procesu dijaloga.

Nadam se da će dve strane ići ka normalizaciji, rekao je Žiofre i podsetio da je poslednjih nekoliko meseci bilo nekoliko kriza u odnosima Beograda i Prištine što, kako je ocenio nije bilo korisno.

Želimo napredak u odnosima, rekao je Žiofre na konferenciji za novinare nakon što je predsedniku Srbije predao Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji 2022.

BONUS VIDEO: Srbija nikad gore nije prošla: U izveštaju iz EU o Srbiji prvi put pomenuti afera Krušik i Telekom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar