Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iako još uvek nismo zagazili ni u prvu polovinu prvog meseca u 2021. godini, vlast Srpske napredne stranke je od ove zime već napravila “doba najvećeg spinovanja u novijoj istoriji”. Jovanjica je zatrpana konstruisanjem afere “Prisluškivanje”, izjave vladike Grigorija okarakterisane su kao “najava predsedničke kandidature”, dok se građani koji su protestovali zbog zagađenog vazduha opisani kao “politički aktivisti”.

Na trgu Slavija održan je protest zbog zagađenja vazduha u Srbiji, a organizovala ga je grupa građana Eko straža. Masovnost protesta, bila je signal za vlast i medije koji su joj naklonjeni da pomenuti događaj okarakterišu kao događaj koji je “zluopotrebljen u dnevnopolitičke svrhe”.

Nešto ranije, intervju za Newsmax adria dao je episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić, koji je naveo da ima plan da okupi 30 ljudi koji bi pomogli Srbiji i gde nijednom rečju nije pomenuo svoju kandidaturu za predsednika. Međutim, vlast je njegov nastup protumačila „kao pokušaj Dragana Đilasa da preko pomenutog vladike preuzme vlast“. Dalje se isticalo kako Grigorije planira da postane šef srpske države i da “političke ambicije pokušava da ostvari zloupotrebljavajući svoju poziciju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi”.

Poput spinova oko navodne kandidature Grigorija i onog koji se odnosio na učesnike protesnog skupa “Za Srbiju bez smoga”, vlast je ozbiljan napor uložila u gašenju požara izazvanog aferom “Jovanjica”.

Pročitajte još...

U tu svrhu, pokrenuta je kompletna medijska mašinerija, a kako bi se pažnja javnosti skrenula sa ove afere, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je obelodanio da ga prisluškuju i da ima dokaze, ali da ih neće dati nikome.

Spin sezona u ranom zimskom periodu

Zbog čega je spin sezona agresivno krenula, već od 1. januara, pitali smo socijalnog psihologa Dragana Popadića, koji za Nova.rs navodi da vlast spinuje svaki događaj koji prepoznaje kao kao opasnost, odnosno ulaže ogromne napore da im se na različite načine suprotstavi.

“Moguće da će vlast ubuduće, s pravom ili ne, uočavati opasnosti na različitim stranama. Verujem da će sve više biti takvih situacija gde će neke male i naizgled beznačajne pojave moći da dovedu u opasnost ovakav sistem vladanja, odnosno sliku koju oni promovišu”, kazao je Popadić.

Foto: N1; Dragan Popadić

On je naveo da građani žive u konstantnoj marketingškoj kampanji, te da je to osnovni vid vladanja i sredstvo uspostavljanja naklonosti ljudi.

„Spinovanje je samo jedno od sredstava pri korišćenju reklamnih trikova, onda je i logično da se na bilo kakvu kritiku odgovara zamenjivanjem teza i spinovanjem. Mi živimo u jednoj konstantnoj marketingškoj kampanji u koje se vlada isključivo takvim sredstvima”, ističe Popadić.

Spasojević: Nema opozicionog aktera koji bi iskoristio greške vlasti

Prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka Dušana Spasojevića, spinovanje realnosti je manir kojim Srpska napredna stranka vlada već duže vreme, jer je to prepoznala kao efikasan način za suzbijanje kritike.

Dusan Spasojevic Fpn
Foto: Medija centar

“Svaka vrsta opozicije, kritike i osporavanja se odmah delegitimizuje i organizovano napada. U takvim situacijama oni ne prave razliku između formalne opozicije, novinarima ili nezadovoljnim građanima koji su besni zbog zagađenog vazduha ili nebezbednosti saobraćaja”, objašnjava Spasojević.

Pročitajte još...

On dodaje da svaki događaj koji pređe prag vidljivosti, a predstavlja kritiku vlasti, biva dočekan spinovima i napadima.

“Ti događaji se gomilaju i režim ih s pravom vidi kao kritiku. Međutim, problem je što nema opozicionog aktera koji bi mogao na osnovu toga da poraste. Prisutna je određena vrsta ‘krnjenja’ podrške SNS, ali to ide izuzetno sporo, jer nema te osobe koja bi na tome efikasnije potencirala”, zaključuje sagovornik našeg portala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare