Petar Čekerevac i Vuk Velebit Foto: Printskrin NovaS

Politički analitičari Petar Čekerevac i Vuk Velebit za jutarnji program "Probudi se" TV NovaS kažu da je glavni problem sa protestima koji se održavaju u Beogradu i širom Srbije taj što nemaju lidera, agendu i disciplinu, ali da su zabeležili prvu pobedu.

Politički analitičar Petar Čekerevacsmatra da se protesti, koji se od utorka odvijaju u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, suočavaju sa problemom da nemaju lidera, agendu i disciplinu.

„I zato imamo prvo nasilne proteste, a onda potom sledećeg dana pokušaj mirnih demonstracija. To je problem zato što nasline proteste bez lidera neko lako prisvoji“, ocenjuje Čekerevac.

Njegov kolega  Vuk Velebit dodaje da, kad nema organizatora, teško je i formulisati zahteve, ali je jasno su građani izašli na ulice Beograda u utorak uveče besni zbog najave policijskog časa, kao i zbog ophođenja države prema građanima.

„Jedan od pobeda protesta je da pokazuju da pritisak građana može da urodi plodom. Ulazimo u novu situaciju kada vlast počinje da se plaši reakcije građana“, rekao je Velebit, a Čekerevac se složio sa tom ocenom.

„Mehanizam koji trba ispitati je kako se to pojavljuju neke nasilne grupe, ko ih šalje, zašto je policija jednom deluje organizovanije pa onda manje organizovano“, kaže Čekerevac.

Na pitanje zašto policija na mahove deluje neorganizovano i uzdržano, a potom oštro deluje, Vuk velebit podseća da je ministar policije Nebojša Stefanović demantovao da je bilo koordinacije sa huliganima, skreće pažnju na to da je sinoć  zaista bila vidljiva zakasnela reakcija policije.

„Na meti policije prethodnih dana bili su mirni građani, i smatram da članovi policije koji su to činili moraju krivično da odgovaraju“, naglašava Velebit.

Utisak da postoji leva i desna frakcija protesta za Čekerevca je znak da je ovaj protest  okupio čitav spektar ljudi, što  je teško pomiriti.

„Ima puno konfliktinih stvari i misim da treba da naučimo da pričamo jedni sa drugima, i da idemo ka tome šta je bazični minimum oko koga se svi slažu. Mora biti volje da nenasilno jendi sa drugima komuniciramo“, smatra Čekerevac.

Velebit i Čekerevac su, odgovarajući na pitanje o najavi poslanice Saveza za Srbiju Marinike Tepić da danas u 18h demonstranti iz cele Srbije dolaze u Beograd, ocenili da bi to mogo da znači da protesti dobijaju politički aspekt, ali obojica dele mišljenje da je sada kasno za političku kapitalizaciju, iako su protesti logično mesto gde će opozicija tražiti podršku građana.

Njihova procena je da će se, ako se protesti nastave bez lidera, agende i organizacije, desiti jedna od dve stvari: ako budu mirni, postaće monotoni i prestaće, a ako budu nasilni, biće ugušeni.

„Ne predviđemo protestima blistavu budućnost, ali je poslata poruka da reakcija građana može uticati na režim“, slažu se Čekerevac i Velebit.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare