Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na izborima u tom gradu Nebojša Zelenović, poručio je danas da će borbu za prava građana i zakone države braniti u Strazburu nakon što iscrpi sve procedure pred institucijama Srbije.

Na konferenciji za novinare, Zelenović je ocenio da institucije u Srbiji ne služe da zaštite izbornu volju građana i zakone države, te kao primer naveo da Ustavni sud ćuti povodom dve ustavne žalbe koju je njegova lista podnela, iako su izborni rokovi kratki.

Naveo je da nema nikakvih informacija ni iz Tužilaštva povodom krivične prijave koju je podneo protiv 55 lica za, kako je rekao, krađu na izborima 21. juna.

„Podneli smo krivične prijave protiv organizovane kriminalne grupe na čijem je čelu Milan Ostojić Sandokan, u kojoj se nalaze svi visoki funkcioneri Srpske napredne stranke u Šapcu, a podneli smo je i protiv načelnika policije i načelnika Mačvanskog upravnog okruga. Očekujemo da će neki organ nešto da uradi po tom pitanju. Da li će institucije ove države biti samo fasada ili će početi da rade svoj posao ostaje da vidimo“, kazao je Zelenović.

Dodao je da braneći izbornu volju građana, on brani ustavni poredak države, kao i da sva vlast i pravo leži u građanima koji to svoje pravo iskazuju kroz slobodne izbore.

„Onog trenutka kad im neko to pravo oduzme taj je izvršio atak na ustavni poredak, atak na pravo svih građana da slobodno glasaju i to je najozbiljnije krivično delo kojim se urušava ustavno uređenje jedne države“, ocenio je Zelenović.

On je rekao da je Višem tužilaštvu podneo prigovor na rad Svetlane Nedeljković, opštinskog javnog tužioca i njenog zamenika Aleksandra Protića, jer je u ovom tužilaštvu odbačena krivična prijava, kako tvdi, bez izvođenja dokaza, protiv Bojane Čurović, člana Gradske izborne komisije ispred SNS.

Ona je, tvrdi on, pokušala prilikom predaje liste SNS-a da krišom ubaci nedostajući dokument u prateću dokumentaciju i da je u tome uhvaćena.

„Ona je u krivičnom delu uhvaćena i priznala je nekoliko puta. Odbacivanjem krivične prijave bez izvođenja dokaza, iako postoji priznanje kao i obaveštavanje podnosioca prigovora tek kad je istekao rok za žalbu, ispisuje se nova stranica u istoriji beščašća“, dodao je on.

Rekao je da očekuje da će Više tužilaštvo da postupi u tom slučaju, a da je on svakoj instituciji Šapca i Srbije daopriliku da radi svoj posao, „i svakome smo taj posao olakšali pribavljanjem svih neophodnih dokaza koji navode na to šta se dešavalo pre tokom i nakon izbornog procesa“.

On je pozvao građane Šapca da izadju 3. oktobra na izbore koji se ponavljaju na pet biračkih mesta u Šapcu.

„Nastavljamo borbu, nećemo se predati. Verujem u snagu slobodnih građana. Ako su sve institucije u ovoj državi zarobljene, iscrpećemo procedure pred njima i nastaviti u Strazburu i neće nam biti prvi put, nastavićemo da branimo prava građana i zakone ove države“, naglasio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar