Nebojša Zelenović
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Upravni sud u kratkom roku doneće konačnu odluku da li će izbori u Šapcu biti ponovljeni na ukupno 20 biračkih mesta, kako je to odlučila Gradska izborna komisija u tom gradu. Za to vreme u Šapcu se dešavaju neverovatne stvari, pa SNS prilaze dojučerašnji bliski saradnici Nebojše Zelenovića, na čiju je podršku računao. Ukoliko izbori budu ponovo održani kako je to predvideo GIK, aktuelnom gradonačelniku biće potrebna ogromna podrška glasača da bi ostao na toj funkciji.

Ukoliko na snazi ostane odluka Gradske izborne komisije da Šapčani ponovo glasaju na 20 biračkih mesta, oko 20.000 građana odlučivaće o tome ko će u naredne četiri godine voditi ovaj grad.

Prema trenutnim rezultatima, SNS je dobio 36 mandata, a svi ostali ukupno 33. Ponavljanje izbora unelo bi veliku neizvesnost da dojučerašnji blisku partneri Nebojše Zelenovića nisu odlučili da priđu Srpskoj naprednoj stranci.

Kako sada stvari stoje, pet odbornika pokreta Zapadna Srbija od ukupno sedam napraviće koaliciju sa SNS-om, a velike su šanse da im priđe i jedan odbornik Ruske stranke. To bi značilo da naprednjaci mogu da budu stožer buduće vlasti uz podršku 42 od ukupno 69 odbornika.

Bez obzira na ovako lošu postavku stvari, uoči mogućeg ponavljanja izbora, Nebojša Zelenović ne gubi nadu. On za Nova.rs navodi da ponavljanje glasanja u Šapcu može da promeni konačan rezultat.

„Građani koji su glasali za listu koju je predvodio naš bivši koalicioni partner Nemanja Pajić su iznevereni. Oni nisu glasali za koaliciju sa kriminalcima i već su počeli da negoduju. Mi smo ih sada pozvali da na ponovljenim izborima podrže politiku za koju su inače glasali. Iza tog poziva su stale četiri liste u Šapcu“, navodi Zelenović.

„Imamo dva miliona evra na računu“

Na najavu da bi u Šapcu mogla da bude uvedene vanredna uprava, Zelenović kaže da nju uvodi Vlada i da ne zna ništa o njihovim planovima.

„Šabac normalno funkcioniše u ovim nenormalnim okolnostima. Imamo dva miliona evra na računu i stižemo da izvršavamo sve obaveze na vreme“, dodaje on.

Među strankama koja je pozvala građane da glasaju za Zelenovića je i Nova stranka, koja je inače na istoj listi sa pokretom Zapadna Srbija.

Inače, Upravni sud bi, posle žalbe SNS-a na odluku GIK-a, u roku od 48 sati trebalo da donese odluku na koliko biračkih mesta će glasanje po drugi put biti ponovljeno.

Zelenović kaže da ne zna koliko će se puta ponavljati izbori, ali da zna da se izborna volja građana mora poštovati.

„Odluka o poništavanju i ponavljanju izbora usledila je zbog neregularnosti koje su izazvali predstavnici SNS. Slikali su listiće da bi dokazali da su glasali za SNS jer su im glasovi plaćani, glasali su umesto drugih birača i sve je to dokumentovano. SNS je angažovala više stotina kriminalaca da otmu izbore u Šapcu“, navodi aktuelni gradonačelnik i dodaje da se Vlada obavezala na to da će da obezbedi međunarodne posmatrače i za izbore koji su održani 21. juna, ali njih nije bilo.

Napuštaju ZS, podržavaju Zelenovića

Zbog odluke da naprave koaliciju sa naprednjacima, pokret ZS prvo je napustio jedan od osnivača Dragan Nikolić. On je naveo da se na takav potez odlučio jer motiv birača koji su podržali Zapadnu Srbiju sigurno nije koalicija sa SNS.

Taj pokret juče je napustio i Zlatko Ranković, sekretar Skupštine Šapca, koji nije bio na izbornoj listi, jer je član GIK-a.

„Siguran sam da bi mi u svakoj prilici bilo jako teško da saopštim da napuštam moj Pokret ali to i ne izgovaram – Pokret je to sam učinio pre mene“, rekao je Ranković, a prenele su Podrinske.

Prema našim informacijama, još jedan član ZS iz redova odbornika ozbiljno razmišlja da napusti taj pokret i podrži Nebojšu Zelenovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare