Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović kaže za Nova.rs da je dijalog opozicije sa predstavnicima vlasti u Srbiji moguć ali samo ako ga organizuje Evropska unija.

Osvrćući se na zaključke razgovora sa predstavnicima Evropskog parlamenta, Zelenović ističe da se zalaže za takav razgovor, ali pod jasno definisanim uslovima.

„Smatram da deo opozicije kojem pripada i Zajedno za Srbiju može da uđe u razgovore sa vlašću jedino ako ti razgovori nisu fasada. Ti razgovori mogu da imaju smisla samo ako ih bude organizovala EU. To bi trebalo da budu pregovori između režima i njegovih satelita i istinske opozicije s druge strane. Da bi uopšte došlo do toga moramo da obezbedimo uslove za pošteno izveštavanje medija, naročito RTS, normalan izborni proces i isključivanje organizovanog kriminala iz izbora“, kaže Zelenović i naglašava da je to rekao i evropskim parlamentarcima.

Evropski poslanici iz redova Socijalista i demokrata i predstavnici SSP, DS i ZZS Nebojše Zelenovića juče su održali sastanak, na kojem su se saglasili da je neophodno što pre obnoviti dijalog vlasti i opozicije u Srbiji.

Zelenović kaže da je na sastanku sa evroparlamentarcima zaključeno da nema demokratije u Srbiji, te da o tome svedoči i situacija u Šapcu gde je „SNS angažovala više stotina kriminalaca da otmu izbore. Na jučerašnjem sastanku evropskih parlamentaraca i srpske opozicije učestvovali su predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsedavajuća delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i evropski poslanici Kati Piri, Tonino Picula, Demetris Papadakis i Andreas Šider.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare