Nebojša Zelenović
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pokret Zapadna Srbija iz Šapca, koji je bio dugogodišnji koalicioni partner Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, na korak je od postizanja koalicionog dogovora sa Srpskom naprednom strankom u tom gradu. Spekuliše se da će još jedna manjinska lista, koja je podržavala Zelenovića, preći na stranu naprednjaka.

Dok se čeka konačna odluka Gradske izborne komisije o ponavljanju izbora na 19 biračkih mesta, koji bi mogli da utiču na formiranje vlasti u Šapcu, Srpska napredna stranka pravi dogovore sa dosadašnjim partnerima ZZS-a.

Juče su šabački naprednjaci održali sastanak sa pet od ukupno sedam odbornika Zapadne Srbije, koliko bi taj pokret trebalo da ima u budućem sazivu lokalnog parlamenta, i postigli su Sporazum o programskim ciljevima razvoja Šapca.

Pokret Zapadnu Srbiju predvodio je Nemanja Pajić, koji je u prošlom sazivu bio predsednik Skupštine Šapca, a pre toga i zamenik gradonačelnika, odnosno Nebojše Zelenovića.

Iz SNS-a su nakon sastanaka saopštili da su sa predstavnicima ZS razgovarali „o mogućoj koaliciji i usklađivanju izbornih programa u interesu građana“.

Foto:Screenshot/Facebook/Nemanja Pajić

„U konstruktivnoj atmosferi, nije bilo reči o raspodeli vlasti, već se govorilo isključivo o stvaranju što povoljnijih uslova za ekonomski razvoj grada“, saopštili su šabački naprednjaci, te pozvali manjinske stranke da im se pridruže, a prenose mediji.

„Želja građana sigurno nije bila ovakva postizborna koalicija“

Zbog moguće koalicije sa SNS-om, jedan od osnivača ZS Dragan Nikolić saopštio je da je njegovo članstvo u tom pokretu prestalo.

„Povod za ovaj čin je svim našim sugrađanima poznat i jasan. Posle godina borbe za demokratiju, slobodu, uvođenje sistema u rad lokalne samouprave, poboljšanje kvaliteta života naših sugrađana u svim oblastima apsurdno je da pokret Zapadna Srbija pravi dogovore i koaliciju sa onima koji zastupaju politiku potpuno suprotnu ovoj. Osnovni motiv za donošenje ovakve odluke je jasno izražena volja birača koji su podržali ZS na izborima i čija želja izražena kroz podršku našoj listi sigurno nije bila ovakva postizborna koalicija“, naveo je Nikolić, a prenele su Podrinske.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Spekuliše se da će naprednjaci pokušati da naprave dogovor i sa predstavnicima Ruske stranke, čiji bi član GIK-a mogao imati odlučujuću ulogu prilikom donošenja odluke o ponavljanju izbora.

On se na prošloj sednici na kojoj se o tome odlučivalo, nije pojavio.

Eventualni dogovor SNS-a sa partnerima Zelenovićeve stranke svakako će imati uticaj na formiranje buduće vlasti.

Sudeći po trenutnim izbornim rezultatima, na taj način naprednjaci bi, bez obzira na moguće ponavljanje izbora, lako mogli da formiraju novu vladajuću većinu.

„Metla neće biti deo te priče“

Branko Živanović iz pokreta Metla, koji bi trebalo da ima dva odbornika u novom skupštinskom sazivu Šapca, navodi za Nova.rs da Metla neće biti deo te priče.

„Naš predstavnik je bio na neformalnom sastanku sa Nemanjom Pajićem, ali smo mi rekli da u tome nećemo učestvovati i da ostajemo na kursu slobodnih građana Šapca koje predvodi Nebojša Zelenović“, kaže Živanović.

Inače, još nije poznato na koliko će biračkih mesta ponovo biti ponovljeni izbori u Šapcu. Kako Živanović navodi, Upravni sud usvojio je žalbe, ali je vratio na ponovno odlučivanje Gradskoj izbornoj komisiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare