Foto: Twitter / Александар Милошевић / @Aleksandar_Mi / N1

Kad se kaže Republički zavod za statistiku obično nam na pamet prvo padaju brojke, besomučne statistike, dijagrami i precizni podaci. U svakom slučaju čak i potpuno neobaveštenog čoveka, ovaj naziv upućuje na ozbiljnu državnu službu u kojoj rade neki ozbiljni ljudi, koji izdaju ozbiljna saopštenja. Reči kao što su negativci, narikače, tragikomično neznanje, senzacionalno otkriće ne bi trebalo da se nađu u njima. Ili možda nije tako...

Kad vas neko napadne logično je da se branite. Pogotovu ako je to bez razloga.

Kad neko napadne Republički zavod za statistiku, logično bi bilo da se brani brojkama, tačnim podacima…

Kad je u pitanju Republički zavod za statistiku Srbije, izgleda da nije tako.

Podsećanja radi, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas najpre je ocenio kao lažnu tvrdnju ministra finansija Siniše Malog da je po podacima Eurostata Srbija najbolja evropska ekonomija.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U odbranu ministra izašao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, koji je u svom odgovoru istakao da se podaci o Srbiji nalaze u proširenoj tabeli Eurostata.

rast bdp
Miladin Kovačević / Foto: N1

Problematični deo ovog prepucavanja nalazi se u saopštenju koje je poslato medijima koji su se bavili ovom temom. Evo samo jednog dela tog saopštenja, koji je objavljen ispod državnog grba Republike Srbije. Objavljen je na društvenim mrežama, a zapravo je odgovor zavoda redakciji Danasa.

„Kao što smo i očekivali, kao po Pavlovljevom refleksu, fleš-procena BDP-a i relativno dobri rezultati Srbije u trećem kvartalu, izazvali su burnu reakciju i frustraciju redovnih negativaca i narikača iz krugova ekonomskih analitičara sa već standardnim repertoarom napada na RZS. Ovoga puta, na sceni se pojavio i sam g. Đilas sa svojim „senzacionalnim otkrićem“ da se Srbija ne nalazi u saopštenju Evrostata o fleš-proceni BDP-a za treći kvartal“, piše u saopštenju Republiččkog zavoda za statistiku.

Foto: Twitter/Александар Милошевић/@@Aleksandar_Mi

U istom stilu, u maniru uličnog rečnika, ovo pisanije se nastavlja:

„Ovo „senzacionalno otkriće“ g. Đilasa ponovio je i njegov partijski drug, g. Nikezić koji ističe da Evrostat „nigde ni ne pominje Republiku Srbiju“ u svom saopštenju i „otkrio“ nam razlog za to: Evrostat „ne priznaje rezultate RZS-a iza kojih stoji direktor Zavoda Miladin Kovačević“. Zaista, začuđuje tragikomična količina neznanja g. Đilasa kao lidera jedne političke partije a naročito g. Nikezića, koji bi trebalo da se malo više razume u statistiku i ekonomiju (i saopštenja Evrostata) kao nekakav „predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde“, piše u saopštenju, u kojem se zatim po stavkama razjašnjava ovaj nesporazum.

Konačno, trebalo bi možda ovu državnu insituciju podsetiti šta joj je posao, jer političko prepucavanje na nivou pijačnog licitiranja, nije na spisku.

„Republički zavod za statistiku obavlja stručne poslove koji se odnose na donošenje programa, organizaciju i sprovođenje statističkih istraživanja, odnosno izradu metodologije, prikupljanje, obradu, statističku analizu i objavljivanje statističkih podataka“, piše, između ostalog, n asajtu ove ustanove.

Kad je reč o direktoru, piše sledeće:

„Direktor Zavoda obavlja sledeće poslove: Rukovodi Zavodom, predstavlja Zavod i organizuje i obezbeđuje efikasno izvršavanje zadataka i poslova iz delokruga Zavoda; donosi akta za koje je zakonom i drugim propisima ovlašćen; stara se o izvršavanju programa rada Zavoda, obezbeđenju sredstava za rad Zavoda i o njihovom zakonitom korišćenju; stara se o međunarodnoj saradnji iz domena Zavoda i predstavlja Zavod na međunarodnim skupovima; podnosi izveštaj i daje podatke i obaveštava Narodnu Skupštinu i Vladu o svim pitanjima iz delokruga Zavoda“, piše na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Sve u svemu, ovakvo saopštenje kao da služi podizanju rejtinga SNS, a ne obaveštavanju javnosti o statističkim podacima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare