Foto: Arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić promenio je mišljenje i pokazao dobru volju da učestvuje u dijalogu vlasti i opozicije, ali samo sa onim strankama koji ne žele da razgovaraju sa strancima. Vučić kaže njih je većina i smatra da je razgovor sa njima čak njegova obaveza. Nameće se pitanje zašto je prisustvo evroparlamentaraca tačka razlaza i zašto nije predsednikova obaveza da sedne za sto i sa ovim drugima. Sagovornici portala Nova.rs smatraju da Vučić na ovaj način opet opoziciju deli na sebi podobnu i nepodobnu, razvodnjava dijalog do besmisla, te sve vodi ka jednom - opozicija opet neće dobiti ništa.

Gostujući na RTS, predsednik Srbije je govorio o dijaogu vlasti i opozicije. Stranka koju vodi je, kako kaže, odredila delegaciju za dijalog. Predsednik je potvrdio i ono o čemu se u nekoliko navrata spekulisalo – da će se razgovori voditi na dva koloseka.

Vučić: To je moja obaveza  

„Tu će biti dve vrste razgovora. Oni koji ne žele da stranci vode dijalog, i to je veći deo. Stranka Saše Radulovića danas je najsnažnija od opozicionih stranaka. I oni koji žele da im stranci vode dijalog. Meni je olakšavajuće da su oni koji žele sa strancima da razgovaraju odavno rekli da ne žele sa mnom da razgovaraju. Spreman sam da razgovaram s ovima koji žele da razgovaraju bez posredstva stranaca, ja sam spreman i bila bi moja obaveza da u tome učestvujem“, istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/RTS

Ko tu ne želi sa kim da priča, nije baš sasvim jasno.

U intervjuu za televiziju Pink Vučić je, naime, sredinom februara rekao da su mnogi želeli da razgovaraju sa njim, ali da on ne želi da razgovara sa (liderima opozicije) Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Boškom Obradovićem i da ne postoji ta sila koja će ga naterati na to.

„Mene to ne zanima. Ja sa njima neću da se sastanem. Za narod i za građane sam uvek otvoren. A za ove lopove ne“, rekao je Vučić.

Sad je očigledno da nema cela opozicija isti tretman.

Čupić: Ovo je zamajavanje

Govoreći o tome šta je, zapravo, Vučić ovim hteo da kaže, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić kaže da je jasno da se dijalog, kao i 2019. godine, pretvara u cirkus.

Čedomir Čupić Foto: Medija centar Beograd

„Pa on stalno priča sa tim drugima. O čemu će sa njima da priča? Većina tih stranaka koje ne žele strance sa njim usko sarađuje. Stamatović sa njim otvara gondolu, Šapić se s njim slika po restoranima i na terasi… Moje mišljenje je da će ovo biti samo jedna šarada. Ako Evropska unija ne pristupi ozbiljno ovome, to će biti znak da su digli ruke od nas. Sve ovo što on sad priča je jedno ozbiljno zamajavanje. Na ovaj način da se desi nešto ozbiljno, od toga nema ništa. Taj cirkus… I mi u to da se guramo i da u tome učestvujemo? Ja to neću da prihvatim“ kaže Čupić.

Cela postavka dijaloga, prema njegovom mišljenju je pogrešna.

„Jedina prava opozicija u Srbiji je bojkot opozicija. Ja ne sporim mogućnost da se njoj još neko priključi, ali samo da se priključi, ne i da odlučuje. U tim pregovorima treba da učestvuje Vučić. Prvenstveno zbog toga jer je najavljujući izbore posle samo godinu i po dana priznao da je bojkot uspeo, da izbori nisu bili legitimni i da zbog toga trpi pritisak Evrope. Sve stalo je smešno. Nisam za to ni da u tim razgovrima učestvuju evroparlamentarci, jer su oni predstavnici stranaka, a te stranke opet mogu biti u dobrim odnosima sa SNS i onda mogu biti pristrasni. Evropska unija mora izabrati nekog ozbiljnog ćčoveka, od ugleda, kao što je nekada bio Gonzales i da organizuje ne dijalog stranaka, nego pregovore“, zaključuje Čupić.

Velebit: Podela na podobne i nepodobne

Politikolog Vuk Velebit smatra da su ovakve poruke potvrda toga da će Vučić na svaki način izbeći da se bilo šta promeni.

Foto: Nova S

„Mislim da Vučić pre svega ima lični problem sa evroparlamentarcima. To je jasno kad samo pogledate kroz kakvu su hajku prošli Tanja Fajon i Vladimir Bilčik u prorežimskim medijima, pa i u Skupštini Srbije. Posle svega, jako bi bilo čudno da Vučić želi da razgovara nešto sa njima. Drugi razlog je to što Vučić na ovaj način želi da napravi novu podelu u opoziciji, da odredi koji mu je deo opozicije pogodan da sa njom razgovara, a koji ne. Cilj je da se opozicija dalje rasparča, da Vučić sebi kupi vreme do izbora i da se u narednih godinu dana, koliko je do njih ostalo, ništa ne promeni. A onda će reći da dijalog nije uspeo ili da ima pomaka samo sa strankama koje su njemu pogodne“.

Stojanović: Klasično razvodnjavanje 

Politički analitičar Boban Stojanović kaže da je jasno da Vučić izbegava da razgovara sa onima zbog kojih se dijalog i vodi, koji su bojkotovali izbore i koji su mu suštinski protivnici.

Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Pa naravno da će Vučić sada da razvodnjava i smajuje značaj tog dijaloga, a deo toga je i ova priča oko drugog dijaloga sa onima koji neće posredovanje EU. Ne znam da li su svesni da su od Srbije napravili takvu zemlju da su neophodni stranci da rešavaju unutar-političke probleme. I opozicija koja je tražila takav dijalog mu svesno ili nesvesno pomaže. Jer da je Vučić hteo dijalog, njega bi odavno bilo, a sada kada ga EU primorava na to, sada kao on hoće dijalog. I to je sada ozbiljno pitanje za tu opoziciju, da li je svesna šta radi. A posebno mi je zanimljiv Šapićev SPAS koji je deo Vlade koja ide ka EU i koja je deo pregovora uz posredovanje EU, a on tu ne želi da učestvuje. Onda je pitanje zašto uopšte učestvuje u radu Vlade“, kaže Stojanović i dodaje:

„Dodatno, jako važna stvar – kao predsednik najveće partije vlasti, Aleksandar Vučić ne može da bude nikakav posrednik i moderator, već samo pregovarač sa strane partija vlasti, odnosno SNS-a. A takođe, opozicija koja je bojkotovala izbore, zbog koje će se i održavati ovi pregovori uz posredovanje bi morala da zahteva upravo to da predsednici stranaka vlasti budu sa druge strane stola“, zaključuje Stojanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar