Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da "postoji samo jedan dijalog" o izbornim uslovima, i to onaj u kojem će posredničku ulogu imati predstavnici Evropske unije, i da će 6. maja biti održana prva runda razgovora u kojoj će učestvovati Narodna stranka.

„Narodna stranka se zalagala za to da opozicija u tom procesu nastupi jedinstveno, predstavljena sa dva stručna pregovarača. To, nažalost, nisu prihvatili svi, i zato smo prinuđeni da odvojeno razgovaramo sa Evropljanima“, rekao je Jeremić u intervjuu za list „Danas“ od 4. maja.

Jeremić je naveo da će on biti deo delegacije predvođene Narodnom strankom, koja će 6. maja razgovarati sa predstavnicima EU, i da će u delegaciji  biti i Đordje Vukadinović, profesor Slobodan Samardžić i Lidija Martinović iz Pokreta slobodna Srbija.

Predsednik Narodne stranke je nazvao „farsičnim“ nedavni skup u parlamentu o izbornim uslovima na kojem je bio i predsednik Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandar Vučić.

„Kakav to razgovor o poboljšanju izbornih uslova kredibilno mogu da vode predstavnici 26 stranaka od kojih su za njih 25 uslovi prošlog juna bili dovoljno dobri da na tim izborima učestvuju“, upitao je Jeremić.

„Farsični karakter tog ‘paralelnog dijaloga’ najslikovitije prikazuje ono što su mediji preneli da je Vučić tom prilikom rekao – da će ‘pokušati da utiče na vlasnike privatnih medija sa nacionalnom frekvencijom da budu otvoreni za opoziciju, dok na RTS malo može da utiče'“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da su „svi prisutni to oćutali, u maniru novinara televizije Pink, koji klima glavom dok predsednik izgovara da prošle godine nije bilo nikakvog glasanja“.

„To je zapravo bila audicija za odabir režimskih partnera na sledećim izborima, onih koji će za svoje konstruktivno ponašanje biti nagrađeni logističkom, medijskom i finansijskom podrškom za prelazak cenzusa“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da i dalje veruje da je moguće obezbediti „izvesna poboljšanja“ izbornih uslova, jer „režim sebi ne može da priušti da još jednom održi izbore bez opozicije“, pogotovo ne predsedničke na kojima bi Vučić postigao rezultat sličan Sadamu Huseinu.

„Ali da bismo u tome uspeli, ključno je da budemo jedinstveni u spremnosti za novi bojkot ukoliko ne bude realnog napretka, kao i da ta pretnja bude kredibilna. To je jedan od osnovnih razloga što je Narodna stranka bila protiv ‘rehabilitacije’ onih koji nisu održali reč datu građanima prošle godine, poput Pokreta slobodnih gradjana (PSG) ili bivših šabačkih vlasti“, rekao je on.

Na pitanje o revanšizmu, Jeremić je odgovorio da to ne znači „linč ili odrede OZNE, što Narodnoj stranci pokušavaju da pripišu politički protivnici“.

„Mi mislimo na pedantno i nemilosrdno sprovedenu lustraciju svih koji se nisu nužno ogrešili o postojeće pravne regule, ali su nemilice gazeći etičke norme bitno doprineli posrnuću društva i države“, rekao je Jeremić.

„Nemam ni trunku sumnje da će ljudi poput Palme, Siniše Malog ili Ane Brnabić jednog dana završiti u zatvoru zbog seksualnih delikata, zloupotrebe državnih resursa ili korupcije. Ali šta ćemo sa Željkom Mitrovićem, Draganom J. Vučićevićem, Krletom, Milenkom Jovanovim, Martinovićem, Majom Gojković? Hoćemo li njima dopustiti da samo promene dres i ploču i da sutra ponovo budu udarne pesnice nekog novog zla, izniklog uz pomoć opljačkanog novca“, upitao je Jeremić.

Jeremić je istakao da to neće biti moguće „ako se bude pitala Narodna stranka, a pitaće se“.

„Donošenje paketa zakona o lustraciji, poreklu imovine i uspostavljanju specijalnog tužioca za visoku korupciju biće nam prioritet po promeni ove vlasti. I neće biti opraštanja, niti izuzetaka. Bez takvog revanšizma neće biti moguće uspostaviti vladavinu prava i normalnu državu“, zaključio je Jeremić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare