Bilčik o dijalogu: Cilj je da ovog puta ne bude bojkota

Emisije 05. maj. 202107:42 > 11:17
Podeli:
Foto: Printscreen; Vladimir Bilčik

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i jedan od posrednika u međustranačkom dijalogu Vladimir Bilčik rekao je za jutarnji program "Probudi se" da trenutno sprovode opširne konsultacije sa svim relevantnim učesnicima druge faze međustranačkog dijaloga.

„Ono što radimo je da postavljamo vrlo jasna pitanja i slušamo sve aktere. To je ono što radimo i šta ćemo raditi sa onim strankama koje nisu deo Narodne skupštine, koje su bojkotovale prethodne izbore. Mi slušamo kako oni vide političku situaciju, kakva su njihova očekivanja i želimo da saznamo šta je to što oni smatraju da treba da se promeni kada je u pitanju političko takmičenje“, naveo je Bilčik.

On je izjavio da je cilj (evroparlamentaraca) da stvore okruženje, neku vrstu sigurnog mesta, ali i razumevanje među političkim akterima u društvu koje je polarizovano i podeljeno.

„Mi  želimo da pomognemo da se zaleče neke od tih podela. Ono što bih voleo da vidim na izborima naredne godine jeste veća izlaznost birača, ali i veće učešće politikih partija, jer uvek ističem da bojkot nije put kojim se ide napred“, rekao je Bilčik.

On je izjavio da su njihov cilj u dijalogu bolji izborni uslovi i veće učešće stranaka na izborima.

„Na žalost deo opozicije nije učestvovao na prethodnim izborima. Moramo da se fokusiramo na to da ovog puta ne bude bojkota. Ako političari žele da promene Srbiju, moraju aktivno da učestvuju u politici na izborima, moraju da dobiju podrške birača, moraju da sede u parlamentu“, rekao je Bilčik.

Upitan šta ako deo stranaka odluči da ipak učestvuje na izborima, on je izjavio da su budućnost Srbije, budućnost evropske Srbije i srpske demokratije u rukama svih srpskih političara.

„Moje kolege i ja ćemo da pažljivo da saslušamo sve ono što političari imaju da nam kažu i pomoći ćemo im da pronađu put i kompromis. Na kraju krajeva, to su pregovori, a u pregovorima na početku mora da bude jasno je da bi svi trebalo da dobiju nešto kao i da nema onih koji dobijaju sve“, rekao je Bilčik.

On je dodao da ovaj dijalog međustranački dijalog ima podršku Evropskog parlamenta, Evropske komisije, država članica.

„Ima jaku podršku institucija EU. Verujemo da kroz dijalog i saradnju sa Skupštinom može da se dogodi glavna promena u političkom nadmetanju u Srbiji“, rekao je Bilčik i dodao da postoji prostor da se unaprede kvalitet mediji u Srbiji i da će to biti deo razgovora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar