Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Medija centar Beograd

Demokrate Zorana Lutovca poslale su pismo predstavnicima Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, u kojem ih, kako saznaje Nova.rs, optužuju za preotimanje članstva u Paraćinu i upozoravaju da njihova dalja saradnja neće biti moguća ukoliko se sa ovakvom praksom nastavi. Ovo bi mogao biti glavni razlog zahlađenja odnosa između dve stranke, koje su do juče zastupale iste ciljeve i zajedno radile na platformi za promenu izbornih uslova u dijalogu sa vlašću.

U pismu koje je Izvršni odbor Demokratske stranke poslao stranci Dragana Đilasa, a u koji je Nova.rs imala uvid, piše:

„Poštovani, prema našim saznanjima članovi SSP-a koriste bazu članstva Demokratske stranke, pozivaju naše članove u Paraćinu i nagovaraju ih da se iščlane iz DS-a i učlane u SSP. Takva praksa je jako štetna za naše partnerske odnose i dodatno otežava situaciju prouzrokovanu jako teškim okolnostima u kojim funkcionišemo. Obaveštavamo vas da ukoliko se ne prekine sa takvom praksom dalja partnerska saradnja između naše dve organizacije neće biti moguća“.

Pismo je potpisao predsednik Izvršnog odbora DS Dušan Kostadinović.

Foto: Privatna arhiva

Predsednik SSP Dragan Đilas na pitanje da li u ovim navodima ima istine i da li se tim povodom čuo sa Zoranom Lutovcem za Nova.rs kaže:

Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nema. Naša politika nije da odnose sa drugim strankama komentarišemo u medijima“.

Lutovac, sa druge strane, nije odgovorao na pitanja portala Nova.rs, dok je zamenica predsednika DS Dragana Rakić potvrdila da su poslali pismo SSP.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Da, Izvršni odbor Demokratske stranke je poslao dopis Izvršnom odboru SSP-a u kojem ukazuje na postupke pojedinih lokalnih organizacija te partije koji nisu u duhu partnerstva koje zajednički pokušavamo da izgradimo. To partnerstvo je svima preko potrebno i naš IO je smatrao da u redovnoj međustranačkoj komunikaciji na to treba skrenuti pažnju i sve podsetiti. Verujemo da ćemo lokalne nesporazume otkloniti upravo takvom, otvorenom i iskrenom, međusobnom komunikacijom“, kaže Rakić i dodaje da se i uprkos ovome zalažu za jedinstven nastup opozicije u predstojećem dijalogu sa vlašću o izbornim uslovima.

„DS se potpuno otvoreno i javno zalaže za jedinstven nastup opozicije, jer znamo da je to jedini način da se smeni ovaj režim. Zbog toga ćemo naše dnevne probleme u funkcionisanju rešavati dijalogom i dogovorom. Ne želimo da time opterećujemo javnost koja sa nestrpljenjem i punim pravom, od opozicije očekuje dobre vesti i rešenja, a ne međusobna trvenja. Mi u DS činimo sve što je u našoj moći da ta rešenja i lepe vesti „donesemo“ građanima već sviknutim na svađe, podele i međusobne optužbe“.

Prema nezvančnim saznanjima Nova.rs Stranki slobode i pravde u Paraćinu je pristupilo troje bivših i jedan doskorašnji član DS.

„Dvoje je napustilo stranku 2008. i 2012. godine, jedan prošle godine, dok četvrti član DS nije aktivan od 2016. Oni su po pristupanju SSP kontaktirali neke svoje stare kolege iz DS. Ti ljudi su potom zvali ljude iz vrha stranke i obavestili ih da o ovome. To je jedna lokalna priča i mislim da je prenaduvana, da nema mnogo veze sa samim vrhom dve stranke i sa tim je završeno, bar u Paraćinu se više nije dešavalo“, kaže sagovornik portala Nova.rs.

Da li je reč o prenaduvanom balonu ili je to realnost u njihovim odnosima znaju sami akteri. Ipak, da nije nevažno jasno je i ako se uzme u obzir činjenica da je predsednik demokrata javno zamolio da se DS više ne svrstava u grupaciju oko Dragana Đilasa, „jer su oni posebni akteri koji podržavaju iste zahteve“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare