Foto:Vesna Lalić

Ministarstvo odbrane je raspivanjem tendera za uslugu merenja rejtinga ministra Aleksandra Vulina prekršilo preporuku Uprave za javne nabavke, prema kojoj je potrebno obustaviti sve javne nabavke dok je na snazi vanredno stanje. Iz ovog ministarstva tvrde da je identičnu nabavku uradilo i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, međutim resorni ministar Branko Ružić za Nova.rs kaže da to nije tačno.

Kritike javnosti na račun Aleksandra Vulina zbog odluke da usred vanrednog stanja raspiše tender za uslugu merenja njegovog rejtinga, njegov kabinet u današnjem saopštenju nazvao je „zlonamernom kampanjom“ i naveo da je identičnu nabavku sprovelo nedavno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ali da to ministarstvo „niko nije napao“

Međutim, Branko Ružić, ministar državne uprave, navodi za portal Nova.rs da ministartstvo na čijem je čelu ne sprovodi javnu nabavku ispitivanja njegovog rejtinga, niti to planira da uradi.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

„Ne zalazim u svrsishodnost javnih nabavki koje su obuhvaćene u drugim ministarstvima. Verujem da za iste postoje opravdani razlozi“, navodi Ružić.

U planu javnih nabavki za ovu godinu i Ministarstvo rada i socijalne politike ima kao stavku istraživanje javnog mnjenja. Međutim, kako su za Nova.rs rekli u tom ministarstvu, po nalogu ministra Zorana Đorđevića sprovođenje svih postupaka javnih nabavki stavljeno je van snage sve dok traje vanredno stanje.

Na pitanje o kakvom istraživanju javnog mnjenja je reč, u kabinetu Đorđevića navode da ono podrazumeva „ispitivanje mišljenja građana o značajnim društvenim pitanjima i dostupnosti informacija o istim, koja su raširena u javnosti, a u nadležnosti su Ministarstva za rad i socijalna pitanja“.

Uprava za javne nabavke donela je nedavno preporuku prema kojoj državni organi i institucije dok traje vanredno stanje ne treba da pokreću postupke javnih nabavki, sve dok se ne steknu uslovi za punu primenu Zakona o javnim nabavkama. U obaveštenju Uprave navodi se da i u ovom periodu Zakon u potpunosti treba da se primenjuje, uključujući rokove, postupak javnog otvaranja ponude, vršenja uvida u dokumentaciju o sprovedenom postupku od strane zainteresovanih ponuđača i drugo.

Međutim, suprotno preporuci, Ministarstvo odbrane je 10 dana posle proglašenja vanrednog stanja raspisalo javnu nabavku za merenje rejtinga resornog ministra Aleksandra Vulina.

Nenadić: Nije opravdano da se ispitivanje rejtinga finansira iz budžeta

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je u ovim uslovima otežano sprovoditi tendere, a u nekim slučajevima i nemoguće. Na pitanje da li je u skladu sa Zakonom sada moguće sprovesti javnu nabavku, on navodi da to zavisi od niza okolnosti – da li se komisija sastaje, kako je organizovan njen rad i slično.

„Možda je moguće javno otvaranje ponuda, ali sa velikim teškoćama“, kaže za Nova.rs Nenadić i ističe da je i upitno da li firme koje se bave tim poslom mogu da rade u ovakvim okolnostima.

On navodi da takođe nije opravdano da se ispitivanje rejtinga bilo kog ministra finansira iz budžeta Srbije i dodaje da to nema veze sa vanrednim stanjem.

„Nije opravdano da ministarstva prate rejting ministara. Oni nisu učesnici na tržištu i ne treba da podižu svoj rejting da bi bolje prodali svoje proizvode, da bi saznali da li je ministar cenjen u javnosti ili je manje cenjen“, zaključuje Nenadić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram