Foto: Printscreen Youtube/Medupdate vesti, Tanjug/Dragan Kujundzic

Kardiolog i načelnik Klinike za urgentnu medicinu VMA Slobodan Obradović, koji je juče smenjen, bio je u timu lekara koji su lečili Aleksandra Vučića u novembru prošle godine. U tom trenutku Obradović je, kako saznaje Nova.rs, uživao veliko poverenje predsednika Srbije, međutim, stvari su se preokrenule u trenutku kada se njegovo ime našlo na spisku lekara "Ujedinjeni protiv kovida", pa se sada njegova stručnost da vodi odeljenje dovodi pod znak pitanja.

Javnost u Srbiji juče je bila šokirana informacijom da su bukvano preko noći smenjeni načelnik Instituta za medicinska istraživanja prof. dr sc. med. Danilo Vojvodić, načelnik Klinike za urgentnu internu medicinu prof. dr Slobodan Obradović i načelnica Klinike za kožne i polne bolesti prof. dr sc. med. Lidija Kandolf Sekulović. Rešenja o smeni uručena su im 16. septembra, a ono što im je zajedničko jeste podrška otvorenom pismu koje su Vladi Republike Srbije i ostalim nadležnim institucijama uputili lekari okupljeni u grupi „Ujedinjeni protiv kovida“.

Vojno medicinska akademija u nadležnosti je ministarstva odbrane Aleksandra Vulina.

Podsećanja radi, grupa od 350 lekara u proglasu objavljenom 21. jula oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi. Početkom septembra, inicijativa je prerasla u udruženje građana istog naziva, a broj lekara koji su svojim potpisima podržali otvoreno pismo povećao se na oko 3.000.

Slobodan Obradović / Foto: Printscreen Youtube/Medupdate vesti

Odmazda režima

U tom svetlu, pomenute smene na VMA u javnosti i medijima tumače se kao odmazda režima.

Interesantno je, međutim, da je upravo doktor Slobodan Obradović učestvovao u lečenju Aleksandra Vučića prošle godine.
Kako saznaje portal Nova.rs u VMA, Obradović je bio u timu lekara koji su lečili predsednika u novembru, ali je bio prisutan i na svakoj sledećoj lekarskoj kontroli Vučićevog zdravlja.

„Kad je pacijent bolnice predsednik države logično je da u lečenje bude uključen načelnik. Obradović je svoj posao tada odradio vrlo posvrećeno i predano, aktivno je učestvovao u uspostavljanju dijagnoze i lečenju. I posle toga bio je, kao veliki stručnjak, uključen u svaku kontrolu. Nikada nije bila dovedena u pitanje njegova stručnost“, kaže sagovornik Nova.rs sa VMA.

Vučić je tada na VMA primljen hitno u kasnim popodnevnim satima. Da predsednik ima kardiovaskularne zdravstvene tegobe, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije. Kako se nezvanično saznalo, predsedniku je bio znatno povišen krvni pritisak i imao je ubrzan rad srca, zbog čega mu je ukazana lekarska pomoć i prepisana adekvatna terapija.

Lončar bio zahvalan doktorima

Nakon otpuštanja iz bolnice, ministar zdravlja Zlatibor Lončar lično se zahvalio timu lekara koji su vodili brigu o Vučićevom zdravlju.
„Odmah po prijemu procenjeno je da je predsednik Srbije životno ugrožen. Medicinski timovi momentalno su sproveli sve neophodne mere za saniranje ovako ozbiljnog stanja, a predsednik Vučić je dobro odreagovao na terapiju koja mu je prepisana. Koristim ovu priliku da lično zahvalim medicinskim timovima VMA, koji su još jednom pokazali svoju stručnost i profesionalizam“, rekao je tada Lončar.

Sada su se stvari očigledno promenile, pa se u saopštenju Ministarstva odbrane navodi da su u celokupnom vojnom zdravstvu u toku organizacijske promene u skladu sa potrebama Vojske, vojnih i civilnih pacijenata, a u okviru kojih će biti izvršena brojna pomeranja kadrova.

„Niko neće ostati bez posla, a raspoređivanje i izbor kadra je unutrašnje pitanje sistema, rukovođenja i komandovanja i zasnovano je isključivo na potrebama službe. Na to nisu i neće uticati pisanja medija, kojima ostavljamo pravo da se bave politikom“, poručili su juče iz Ministarstva odbrane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare